Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Т. Наваро: Очакваме много добър летен сезон през 2011

Томас Наваро е мениджър за България на испанската верига хотели Sol Melia, която управлява пет хотела на българското Черноморие. На тази позиция той е от началото на 2011 г.Той започва работата си в сферата на туризма през 1975 г. В Sol Melia работи в продължение на десет години до 1996 г. в Испания и Турция, като след известно прекъсване се връща отново в нея.

Междувременно той разширява международния си опит, работейки за тур оператор в Прага, туристическа агенция в Палма де Майорка, както и в италианската група Alpitour. В последната той заема длъжността бизнес директор, като е отговорен и за дейността на два хотела в Канкун, Мексико.С него говорим за туристическия и хотелиерския сектор в Европа и за бъдещето на бизнеса у нас – както през 2011г. , така и в по-дългосрочен план.

– Какви са първите ви впечатления от България като страна, като ваканционна дестинация?

Не мога да кажа много, защото дойдох тук само преди месец и половина, а в момента на практика всички хотели са затворени. Въпреки това моите общи впечатления са положителни.

– Как гледате на хотелския сектор в Европа в период след рецесията? Какво се промени и в какво отношение?

Както и останалата част от икономиката и той ще се възстановява бързо, но няма да е лесно цените да бъдат повишени до нормални нива.

– Кой или кои сегменти от индустрията (като бизнес пътуванията, почивки и др.) се представи по-добре по време на кризата?

Мисля, че бизнес сегментът бе засегнат най-много, тъй като компаниите бяха заставени да оптимизират своите разходи. Другите сегменти също пострадаха – било то като бизнес обем или като цени, или и двете. Може би тематичният сегмент като голф, ловуване, сърфинг и др. бяха засегнати в по-малка степен.

– Какво му липсва на българския сектор, за да привлича по-заможни летовници? Какви са неговите предимства?

Доколкото виждам, все още има много работа по отношение на инфраструктурата. Предимствата са цените, които са много конкурентни.

– Какво е вашето мнение за нивото на услугите в България и за професионалните умения на служителите в сектора?

Това е нещо, което не мога да оценя правилно в момента поради липсата на опит в страната. Сигурен съм обаче, че би могло да се направи нещо за подобряване на нивото. Уменията са важни, но доброто отношение на персонала е безусловно изискване.

Ангел Милев

Четете още тук:

http://www.investor.bg/news/article/114258/114.html