Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Българско Каяк Общество спасява Креснеското дефиле от строежа на четири ВЕЦ

22 март е Световният ден на водата. Той се чества с цел привличане на вниманието към проблемите на повече от 1 милиард души по света, които нямат достъп до чиста и безопасна питейна вода. Денят се отбелязва на тази дата от 1993 г. Решението за това е взето през 1992 г., когато Генералната асамблея на ООН приема резолюция. Оттогава всяка година една от агенциите на ООН, занимаващи се с проблемите на водата, поема инициативата да промотира и координира международни дейности за Световния ден на водата.

Българското Каяк Общество (БКО) отбелязва Световния ден на водата, като използва повода да оповести, че Върховният административен съд (ВАС) на Република България спря окончателно строежа на четири малки ВЕЦ в дефилето на река Струма, в района на град Кресна. По този начин ВАС остави в сила решението на РИОСВ – Благоевград, с което не бе съгласуван проектът на „ДЕК Енерджи“ ООД за изграждане на 4 МВЕЦ в дефилето на река Струма. С Решение № 122/02.08.2008 г. на МС в дефилето на река Струма бяха обявени две защитени зони: „Кресна–Илинденци“ – за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и защитена зона с наименование „Кресна“ за опазване на дивите птици.

Първи против изграждането на вецовете, попадащи в двете защитени зони, и със становище, че те значително ще ги увредят, откликна Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ“. По-късно в делото срещу инвеститора се включиха и Сдружение „Българско Каяк Общество“, Спортен клуб „Бързи води“, Сдружение „Приключенска мрежа“, Сдружение „Х – Клуб“, Сдружение „Тудурини Брос“ и Фондация „Къща за книги и приключения“. Решението на ВАС по делото е окончателно и не подлежи на обжалване. По този начин Кресненското дефиле остава защитена зона, в която може да продължи развитието на екологичен воден туризъм, даващ възможност на хиляди хора да се докоснат до красотите на този регион и сами да осъзнаят колко важно е опазването му. Това е и най-добрият повод БКО и дружествата за воден туризъм да си честитят Деня на водата.

Наред с добрата новина за опазването на река Струма в района на Кресненското дефиле, заплахата от строеж на вецове в защитени зони е надвиснала и над река Арда, в района на гр. Маджарово в Източните Родопи. Там има пет защитени територии, четири от които са по поречието на реката. През последните години е имало пет инвестиционни предложения за изграждане на малки вецове по брега на Арда в района на Маджарово. Според Природозащитен център „Източни Родопи“ (ПЗЦИР) изграждането на дори един-единствен МВЕЦ би довело до промяна на водния поток и съответно до промяна на местообитанията на редица защитени видове, като по този начин ще бъде „погребано“ биоразнообразието в последния, останал незасегнат, участък от река Арда между язовирите „Студен кладенец“ и „Ивайловград“.

Последното инвестиционно предложение за строеж на МВЕЦ в този участък е от този месец и в момента се провежда обществено обсъждане за или против него. За щастие жителите на Маджарово не подкрепят подобни инициативи, а общината инвестира в запазване на биоразнообразието и развитието на екотуризма, включително по европейски програми. Например при общественото обсъждане на първото предложение за изграждане на МВЕЦ от общо 450 жители на Маджарово Сдружение „Източни Родопи“ е събрало само за 1 вечер 400 подписа против строежа. Нещо повече: по проект единият МВЕЦ е трябвало да бъде изграден под първия природозащитен център в България. Информацията е предоставена от Марин Куртев от ПЗЦИР.

Българско Каяк Общество и каяк и рафтинг клубовете подкрепят всяко решение срещу изграждане на МВЕЦ по р. Арда в защитените територии, защото от години този участък се използва и за екологичен воден туризъм. Според БКО Световният ден на водата е най-добрият повод да бъде напомнено за сетен път на българската общественост да оказва и за в бъдеще максимална подкрепа на всички, които се борят българските реки и флората и фауната по техните поречия да останат незасегнати и опазени за бъдните поколения.

barometar.net