Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ВМРО Варна: Партии от Общински съвет подготвят предизборно цигански гласове от Максуда

Никакво „облагородяване” не чака с. Каменар с гласуваните 3 млн. лв. от Общински съвет Варна – каза днес на среща с журналисти координаторът на ВМРО за Шумен и Варна Стефан Соколов. По негови думи тези пари в действителност ще отидат за построяване на жилищни блокове за циганите от Максуда. Въпреки, че кметът на Варна Кирил Йорданов опроверга това твърдение вчера и въпреки, че след запитване от страна на воеводите, председателят на Общински съвет Николай Апостолов е отговорил, че „на този етап” няма да се местят роми от Максуда, активистите на ВМРО са уверени, че това ще се случи. А най-грозното според тях е, че това се прави именно сега, в изборна година, само за да се спечелят гласовете на ромското население.

На кой етап тогава това ще се случи – зададе риторичен въпрос Венко Илиев, бивш началник на Военното училище в Шумен и активист на ВМРО в с. Каменар като допълни: „На първи етап това няма да се случи, на втори етап се гласуват 3 млн. лв, на трети етап ще построят жилища за циганите от Максуда, а на четвърти – ще ги настанят там (в с. Каменар).

Тези притеснения на воеводите са повод и те да изпратят отворено писмо до председателя на Общински съвет Варна Николай Апостолов относно „облагородяването” на циганското гето в с. Каменар, в което те настояват за яснота в намеренията на общинарите. В писмото се казва, че „ако не бъде преразгледана позицията относно това „облагородяване”до 15 април 2011 г., ВМРО ще предприеме действия, когато и както намери за добре”.

Активисти на партията от с. Каменар обобщиха настроенията на жителите на селото, които са настръхнали от новината за бъдещото си „облагородяване” като споделиха болката си от това, че преди години са изровили костите на предците им от гробищата, за да построят жилища на роми. 850 души, включително цигани са се подписали, че не желаят да им „преселват” още жители  и заявиха, че ще бранят с всички средства селото си от намеренията на варненския Общински съвет.

Воеводите изчислиха, че въпросните 3 млн. лв. ще стигнат за 200-300 апартамента, които спокойно могат да поберат нови над 2 000 роми. За сравнение те припомниха, че за подобряване на пътищата на цяла Варна за тази година са гласувани 8 млн. лв., а  само за с. Каменар –3 млн., което според тях си е предизборен прийом в чист и познат вид.

Ели Маринова

barometar.net