Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Испанският поет Луис Гарсия Монтеро пристига в София

Съвременният испански поет Луис Гарсия Монтеро пристига на посещение в София след седмица, по покана на Институт Сервантес.На 30 март от 18 ч Монтеро ще се срещне със студенти, автори и читатели в Университетския културен център на Софийския университет. Хуан Антонио Берниер, един от признатите млади поети на Испания И лектор по испански език в СУ, ще води срещата.

Гарсия Монтеро е автор на над 25 стихосбирки, пише проза и литературна критика. Професор е по испанска литература в родния си град Гранада. Носител е на Националната награда за поезия и на Националната награда на литературната критика, както и на наградите „Адонаис“, „Гарсия Лорка“, „Лоеве“.Испанският поет има голям принос към поезията още от 80-те години, когато група млади творци от Гранада реагира срещу преобладаващия интерес към ирационалното и антиреализма в поезията, срещу херметичния изказ и крайното експериментиране с формата, които през предходните две десетилетия са се изчерпили и вече не са нищо друго, освен мъчителна инерция.

Новото литературно движение взема името си от стихосбирката на Гарсия Монтеро „Другата чувствителност“. Поетите от това поколение се връщат към директния израз на емоционалното, към темите от всекидневието, към разговорния език. Тяхната „Муза, облечена в дънки“ и до днес шества в испанската поезия и на новите поети им е трудно да намерят оригинална алтернатива, с която да я заместят.

inews.bg