Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Определен е редът за издаване на удостоверения за придобита професионална квалификация в България

Правителството прие наредба, която определя условията и реда за издаване на удостоверения за придобита професионална квалификация на територията на България. Този документ е необходим за достъп или за упражняване на регулирана професия на територията на друга държава-членка на Европейския съюз.Наредбата предвижда придобитата професионална квалификация по професия, която не е регулирана на територията на България, да се удостоверява от Националния център за информация и документация. В случаите, когато придобитата квалификация е по регулирана на територията на България професия, удостоверенията ще се издават от компетентния орган по признаване по смисъла на чл. 4 от Закона за признаване на професионални квалификации. В Наредбата са описани документите, които трябва да бъдат представени за издаване на удостоверението, както и информацията, която то трябва да съдържа.

Законопроектът предвижда на незаконно наетия незаконно пребиваващ чужденец да се изплати обезщетение от работодателя, включващо размера на минималната работна заплата за страната или за съответната икономическа дейност за период не по-малко от три месеца, като обезщетението е дължимо и след връщане на чужденеца. Работодателят следва да поеме разходите по връщането на чужденеца.Чрез законопроекта се гарантира равното третиране на притежателите на синя карта на ЕС относно предоставянето на услуги от Агенцията по заетостта, условията на труд, достъпа до стоки и услуги, признаването на професионална квалификация и др.

Дадена е възможност през първите две години притежателят на синя карта на ЕС да работи само на територията на България, като може да смени работодателя си след получаване на писмено разрешение от Агенцията по заетостта.С този законопроект се дава възможност на министъра на труда и социалната политика след провеждане на консултации със социалните партньори и по препоръка на Националния съвет по трудова миграция да ограничава достъпа на чужденци до българския пазар на труда.В изпълнение на мерките на правителството за оптимизация на държавната администрация със законопроекта се обединяват съществуващите пет Българо-германски центъра за професионално обучение в Пазарджик, Плевен, Смолян, Стара Загора и Царево в Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение”. Основният му предмет на дейност е осъществяване на обучения за придобиване на професионална квалификация на лица, навършили 16 години, обучения за придобиване на ключови компетентности и професионално ориентиране.