Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Замразяват цените на горивата

От днес ще влезе в сила мораториумът върху цените на горивата на дребно, но документ за това още не е подписан, стана ясно след срещата в Министерски съвет. Премиерът Бойко Борисов заяви, че не е поел никакви ангажименти срещу това облекчение и преговорите са се водили от вицепремиера и финансов министър.До следващия вторник финансовото министерство трябва информира премиера по какъв начин може да се възстановява ДДС на големите превозвачи, каквато била практиката в Европа.Над 1000 са превозвачите, които не зареждат гориво на територията на България, защото не им се възстановява ДДС. Премиерът каза, че досега тихомълком е толерирано да не се спазва спогодбата с Турция резервоарите на камионите да са пълни до 550 литра.

„Пълнят на безмитните магазини в Турция по 1200 литра, това го правят и български камиони, но преди всичко турските и тези, които идват, да ги наричаме чужди, зареждат на техните безмитни магазини, минават 880 км – най-дългият диагонал на България и отиват и зареждат от другата страна”, каза Борисов.До вторник ще се мисли какви са вариантите превозвачите да си внасят гориво. От митниците са изразили притеснение, че това може да създаде проблеми, съобщи премиерът.

От самото начало досега, отговорен за воденето им е вицепремиерът Дянков и по никакъв начин никой не е нито отстраняван, нито включван, заяви министър-председателят. На преговорите обаче не присъстваха министрите Трайчо Трайков и Александър Цветков.Борисов заяви, че в бъдеще ще отговаря на не повече от два въпроса, защото се обяснява за всичко – „от първия сняг, до каквото ви дойде на акъла, всеки ден”. Вместо Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков обясни, че преди две седмици премиерът е дал задача на него, на министър Трайков и на министър Цветков, да изготвят становище от страна на държавата, какво е възможно да се направи във връзка със ситуацията на пазара на горива.

По думите на Дянков, не е било необходимо присъствието на министрите на икономиката и на транспорта при положение, че са се разбрали за общо становище на Министерски съет.Борисов заяви, че и снощи е работил близо два часа с министъра на икономиката Трайчо Трайков и потвърди доверието си както към него, така и към земеделския министър Мирослав Найденов. Сред темите на срещата е била възможността за подмяна на турбините на двата реактора на АЕЦ „Белене” с френски, по-ефективни. Изрично подчертах, че оценявам желанието му (на Трайчо Трайков – бел. ред.) да се търси максимална прозрачност. Единственото, което съм го критикувал, защото той като министър има възможност преди да каже нещо публично, да го провери и тогава да го съобщи, каза премиерът.

Преди днешната среща Дянков съобщи, че мерките на кабинета ще свалят цената на горивата с около 14 стотинки. От „Лукойл – България“ са подготвили мораториума върху цените за срок от един месец.  С промяна в Закона за енергия от възобновяеми енергийни източници ще отпадне задължението за смесване на дизела с биодизел. Мярката ще намали цената на горивото с шест стотинки, а промените в закона ще са факт до 2 – 3 седмици, смята Дянков.С преструктуриране на Държавния резерв ще бъдат намалени запасите от гориво, които фирмите държат и така ще се намали себестойността на продукцията.До края на април 2012 година запасите за гориво няма да са за 60 дни, а за 50 дни. Освен това до края на април тази година запасите на фирмите ще са за 40 дни. От април 2012 до април 2013 година запасите постепенно ще се увеличат отново до 60 дни, каза Дянков. Тези мерки ще свалят общо цената на горивата с около 14 стотинки, смята Дянков.

btv.bg