Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Швеция замрази 1,6 млрд. долара на Кадафи

Швеция замрази близо 10 милиарда крони (1,6 милиарда долара) по сметки, собственост на Либия, съобщи АП.Шведските финансови власти отказаха да коментират произхода на замразените средства. Позовавайки се на шведската преса, The Local посочва, че е възможно те да са собственост на либийския инвестиционен държавен фонд Libyan Investment Authority (LIA), управляващ средствата, придобити от продажбата на либийския петрол.

Блокирането на активите, контролирани от либийския лидер Муамар Кадафи и неговото обкръжение, са част от санкциите, одобрени от ООН в отговор на жестокото потушаване на опозиционните протести в Либия, пише Lenta.ru. САЩ замразиха активите на либийските петролни компании, както и 30 милиарда долара налични пари и ценни книжа на Кадафи и либийското правителство. Либийски сметки и активи бяха блокирани и в редица други страни.

Междувременно стана ясно, че страните от Европейския съюз са постигнали принципно споразумение за санкции срещу Националната петролна компания на Либия, съобщи днес пред Франс прес дипломатически източник.Експерти от 27-те държави от ЕС са постигнали на техническо равнище споразумение за съгласуване на европейските санкции срещу Либия със санкциите на ООН, подчертал европейският дипломат.

dnes.bg