Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Щатски съд осуети плановете на Google за електронна библиотека

Съдия обяви споразумението между търсачката, авторите и издателите за нарушаващо авторските права. Американски съдия отхвърли споразумението за 125 млн. долара между Google, автори и издатели, които би позволило на компанията да публикува милиони книги онлайн, създавайки по този начин най-голямата дигитална библиотека в света, предаде Ройтерс.Съдията от Ню Йорк Дени Чин обоснова решението си с аргумента, че сделката дава на Google значително предимство и „просто би отишла твърде далеч“ в „експлоатирането“ на дигитализирани произведения със запазени авторски права чрез продаването на онлайн абонаменти без разрешение.

Досега световната търсачка е сканирала около 12 милиона книги, взети от някои от най-добрите библиотеки по света за проекта, чиято цел е, както твърдят от компанията, да се предостави достъп до световното знание.Проектът за дигитализация на книги бе даден под съд още през 2005 г. от американските гилдии на авторите и издателите поради нарушаване на авторските права. В последствие се достигна до споразумение между двете страни и Google се съгласи да плати 125 милиона долара на автори, чиито книги бяха сканирали. В договора бе записано още, че в бъдеще компанията трябва да издирва авторите, чиито книги възнамерява да сканира и да им заплати част от приходите от продажби.

Въпреки това се намират критици на сделката, които смятат, че тя е в противоречие с антитръстовото законодателство. Сред тях е и съдия Чин, който в решението си принуди Google, авторите и издателите да нанесат промени в споразумението.Така в бъдеще споразумението трябва да се сключва единствено със собственици на авторски права, които са се съгласили предварително да бъдат включени в електронната база данни на Google, вместо сключвания празен договор, който изисква от авторите изрично да се откажат, ако не искат книгите им да бъдат продавани онлайн.

Според анализатори пречката пред разрастването на проекта за електронна библиотека ще окаже слабо отражение върху финансите на компанията.След сключването на споразумението Google в края миналата година стартира електронна книжарница с три милиона книги, които имат разрешения от съответни автори. В базата данни могат да се намерят и книги, които вече не се печатат, но все още са с авторски права.

inews.bg