Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Приключи драмата със заложниците в Сливен

Известна е вече самоличността на похитителя – Христо Петров от Нова Загора, потвърди пред Дарик премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че баретите вече са влезли в банката и там са открили още една жена, скрита в офис, за която похитителят не е знаел. Баретите са изнесли наличните пари, но според премиера похитителят е все още в банката.

По-рано тази сутрин и последната задържана в банковия клон в Сливен жена беше освободена от Петров. Сега психолози преговарят с него да се предаде сам. „Драмата в Сливен завърши, и последното момиче е пуснато”, отчете премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна на фона на бурни аплодисменти.

Премиерът Бойко Борисов призова Петров да се предаде и допълни, че в момента се водят преговори с похитителя да го направи доброволно. Премиерът каза още, че жените, които бяха държани заложници, са в добро състояние. Охранителят на банката, който беше прострелян, също е в добро състояние, допълни Борисов. По думите му похитителят не е искал откуп. Той допълни, че знае профилът на похитителя, но отказа да каже подробности.

„Дал съм указания един шамар да не му ударят полицаите – а и те нямат никакви намерения да го правят – за това, че постъпи мъжки и пусна жените така, както се уговаряхме цяла нощ. „Така че колкото по-бързо го направи, законът е категоричен, има адвокати, има толкова обществен интерес, че няма от какво да се притеснява, че ако излезе, ще бъде застрелян или унижен. Благодарен съм му, че пусна жените да отидат при семействата си“, каза премиерът, като допълни, че те се чувстват добре.

Министър-председателят благодари на главния секретар на МВР Калин Георгиев, на вътрешния министър Цветан Цветанов и на отряда за борба с тероризма и психолозите, работили по случая.

Премиерът се обърна и към журналистите: „С молба при подобни случаи не само новината е важна, може да съгласувате с пресцентъра на МВР някои от съобщенията, защото снощи, когато пусна първите две жени, щеше да пусне на мига и другите две така, както се бяхме разбрали, но някои му каза по една от медиите, че човекът в болницата е зле и той се уплаши, че ако ги пусне, може да има и друга развръзка”.

Единствената останала като заложник беше Светла Атанасова. Преди това похитителят освободи поетапно други петима заложници.Първата заложница -експертът по кредитиране Радина Терзиева, бе освободена около 22.00 ч. снощи в замяна на цигари и безалкохолно. Малко след 4.00 ч. сутринта на 24 март бяха освободени още две жени – главната счетоводителка Ивелина Иванова и Мими Величкова, която работи като касиер в банката. Около 7.00 ч. е била освободена още една служителка на банката – Ваня Димитрова, съобщи пред Дарик вътрешният министър Цветанов. Изведен е бил и вторият охранител на банката – Димитър Митков.

Другият охранител, който беше прострелян при нахлуването на нападателя в банковия клон – 42-годишният Славчо Славов, е настанен в реанимацията на многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“. Той претърпя успешна операция, в която участваха всички лекари и анестезиолози на областната болница.

Министър Цветан Цветанов уточни, че освободените жени са в добро физическо състояние, но са преживели шок. „Похитителят се е държал добре и не е оказвал никакво насилие над тях”, съобщи още вътрешният министър.

Никой от освободените заложници в „Инвестбанк” не е постъпвал в областната болница на Сливен „Д-р Иван Селимински”. От там декларираха, че са осигурили легла в случай, че се наложи някой от тях да бъде приет. Екипите на болницата имат готовност за провеждане на прегледи, лечение и консултации с психолог.„Опитваме се да успокоим близките, защото такова нещо досега не се е случвало в България. Освободените момичета са в добро състояние и се надяваме на бързото им възстановяване от шоковото състояние“, потвърди и председателят на надзорния съвет на банката Петя Славова. Преговорите с него се водят от полицията, а на дежурния телефон са се обаждали близки на служителите и граждани, които са искали да помогнат. Раненият охранител е в добро състояние. Славова не коментира вероятни причини за нападението.

През нощта няма предявени искания към „Инвестбанк” от страна на похитителя, който вече освободи и последния заложник, заяви още тя пред Дарик. Славова допълни, че служителите на банката са изцяло на разположение на органите на вътрешното министерство за оказване на съдействие по случая.

Районът остава отцепен от полицията. До 600 метра около банковия офис на „Инвестбанк” е разширен периметърът за сигурност. По полицейско разпореждане са преместени и автомобилите от този участък. Полицаите вече направиха специално заграждение за журналистите, които следят случая, а директорът на сливенската полиция Никола Геджев обеща цялата информация след приключване за инцидента.

Четете още тук:

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=688446