Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Плащаме по-високи сметки за ток, заради неработеща електроцентрала

Вече девет месеца българинът плаща с 3% по-високи сметки за ток заради неработеща електроцентрала. Става въпрос за американската ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“, която трябваше да влезе в експлоатация през септември миналата година, но все още не е произвела и 1 киловатчас енергия, съобщава АСН.Още от 1 юли 2010 г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране калкулира в цената, на която НЕК продава тока на ЕРП-тата, електричеството от неработещата централа.

Това е надуло сметките за електроенергия на крайния потребител с 3%, изчислиха експерти на ДКЕВР. Така за платена сметка от 50 лв., реално 1,50 лв. са надписани, показва простата сметка. Ситуацията ще остане без промяна до края на юни, тъй като нови цени на електричеството може да има чак от 1 юли.

Потребителите ще бъдат компенсирани през следващия ценови период, т.е. след 1 юли, каза шефът на държавния регулатор Атанас Семерджиев, но не уточни дали това означава по-ниска цена за потребителите. Дотогава ДКЕВР ще изчисли колко са надвзетите приходи на НЕК заради неизкупения ток от американската ТЕЦ. Тя вече плаща неустойки на държавното дружество заради неспазения пусков срок на централата.

И на децата е ясно обаче, че това би трябвало да значи, че от 1 юли цената на тока у нас трябва да падне поне с 3%. Според изказванията на Ангел Семерджиев през последните два месеца от лятото токът ще трябва да поскъпне с до 4-5% заради инфлацията от последната година и зеления ток. Справка в сайта на Националния статистически институт обаче показва, че инфлацията се дължи най-вече на хранителните продукти, които нямат отношение към формирането на цената на тока. Анализ на ДКЕВР пък сочи, че цената на повечето електроцентрали от възобновяеми източници ще падне с по няколко процента. Повишаване се предвижда само при някои типове ВЕЦ и мощности на биомаса, които обаче у нас са единици. В такъв случай защо трябва цените на тока да се вдигнат, вместо да паднат, питат се обикновените граждани.

factor-news.net