Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

В България – песимизъм и страх от бъдещето

Това сочат данните от национално представителното проучване на „Галъп Интернешънъл“, проведено през периода 10-17 март. Социолозите са анкетирали 1005 пълнолетни българи от цялата страна.71 % от анкетираните твърдят, че общото икономическо положение в страната през последните 12 месеца се е влошило. 20 % от запитаните смятат, че положението не се е променило, а едва 5 % са на мнение, че има подобрение.62 % от хората заявяват, че материалното положение на семейството им днес е по-зле, отколкото преди 1 година. Само 2 % от запитаните са подобрили материалното си положение. Очакванията за следващата една година също са песимистични.41 % от запитаните смятат, че финансовото положение на семейството им ще се влоши, а само 11 % вярват, че ще се подобри. 86 % от българите очакват, че цените на основните стоки в близките 2-3 месеца ще растат все повече. Само 1 % от запитаните са оптимисти и вярват, че цените ще намаляват.

52 % смятат, че безработицата ще нарасне. През последната една година очакванията са били тя да намалее, но от ноември миналата година все повече българи вярват точно в обратното.

65 % от анкетираните открито заявяват, че според тях България върви към по-лошо. Едва 18 % са оптимистите, които вярват, че страната ни е на прав път.Политическата картина в страната ни не се е променила рязко пред последния един месец. И през март тази година на първо място в класацията на политическите фигури с най-високо доверие е еврокомисарят ни Кристалина Георгиева с 60 % доверие. Второ място в класацията на доверието с равен процент – 39, си делят държавният глава Георги Първанов и Бойко Борисов. На следващо място са Меглена Кунева наравно с Росен Плевнелиев, Йорданка Фандъкова, Мирослав Найденов и т.н.

При хипотетичен втори тур на президентските избори, ако се стигне до втори тур и в предизборната надпревара един срещу друг се изправят Меглена Кунева срещу Росен Плевнелиев, 32 % ще изберат Кунева. 26 % биха гласували за Плевнелиев, а 34 % казват, че няма да гласуват.Ако при същата хипотетична ситуация срещу Меглена Кунева се изправи Бойко Борисов, настоящият премиер би спечелил 35 % от гласовете, а Кунева 27 %. При подобен сблъсък 30 % от анкетираните казват, че няма да гласуват. При сблъсък между Цветан Цветанов и Меглена Кунева бившата ни еврокомисарка ще поведе с 35 %, като за Цветанов ще гласуват само 18 %. 36 % няма да гласуват при тази ситуиация.Все повече българи смятат, че правителството на ГЕРБ не управлява страната като цяло и не се справя в борбата с корупцията. Социолозите коментираха, че досега това бяха двата показателя положителни за правителството на ГЕРБ.

Ако парламентарните избори бяха днес, 24,4 % от българите биха избрали отново ГЕРБ. За сравнение през миналата година по същото време за правителството на Бойко Борисов щяха да гласуват 39,9 % от запитаните.На второ място са БСП със 17,8 %, ДПС с 6,4 % и Атака с близо 3 %. 41,2 % от българите не биха гласували.„Чакат ни интересни президентски избори“, коментира Живко Георгиев. Той посочи, че според все повече българи няма надежда и това е най-отчайващото. В данните доминира социалният песимизъм и отрицателните показатели са все повече.

ГЕРБ все още имат ресурс като политическа сила, най-вече благодарение на високия личен рейтинг на някои политически фигури. Този политически ресурс обаче не изпраща правилните послания през последните няколко месеца. „ГЕРБ не си обслужва кредита на доверие, който получи на парламентарните избори“, смята Георгиев.Той посочи, че много бързо може да се изпари крехкият оптимизъм от последните месеци. „Отчаянието се забелязва във всички социални прослойки без поколенчески и етнически разлики в тенденциите“, каза Георгиев.Според него доминира нагласа, която не обещава нищо добро. Изследването е проведено по време на трусовете и проблемите в Япония, което допълнително внася негативизъм в очакванията и в България.

Живко Георгиев посочи, че традиционно по това време на година обикновено се отчитат негативни тенденции и до май месец българските домакинства са на червено в бюджетите, като приходите са все по-малко, а разходите повече. Цялата тази ситуация по думите на социолога подлага на много голям натиск институциите и политическата класа, като най-тежко това се отразява на управляващите.Негативната ситуация респективно товари с очаквания опозиционните сили, но към момента няма такива ясно изразени тенденции. Тревожно е че намалява подкрепата към правителството. Живко Георгиев коментира, че е възможна изненада на предстоящите избори, като те се явят наказателен вот.Увеличава се шансът за балотаж по време на президентските избори, като за социолозите е все по-сложно да вещаят категорична подкрепа на президентските избори за ГЕРБ дори и Бойко Борисов да се кандидатира за държавен глава.

news.ibox.bg