Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

По-малко зъби = по-слаба памет

Зъбите и паметта са свързани. Този извод са направили сътрудници от университета на Тромсьо (Норвегия) в рамките на международния проект „Бертула“ по въпросите на стареенето на човека, съобщи ИТАР-ТАСС. Според учените със загубата на зъби се нарушава паметта на човека.

„Нервната система на човека е много сложно устроена. Известно ни е, че много органи са свързани помежду си. Така всяко въздействие на зъбите веднага се отразява на томографската снимка на главния мозък. Най-страшното е ваденето на зъби“, казва Мод Бергдал, професор по геронтология в университета.

В рамките на проекта „Бертула“, който се ръководи от университета на Умео (Швеция), учените са получили уникална информация. От 1988 г. те са наблюдавали група доброволци, изследвайки когнитивните им способности. Оказало се, че те се понижават с намаляването на броя на зъбите.

Наблюдението на норвежците потвърждава резултатите от изследване на японски учени. Специалистите от Страната на изгряващото слънце обаче са използвали в опитите си гризачи. Те са установили, че мишките , на които не липсва нито един зъб, по-лесно намират храната в лабиринта от тези, които са с по-малко зъби от обичайното.

btv.bg