Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Забраняват изнасянето на национално богатство

Предметите, които са обявени за национално богатство, няма да могат никога да бъдат изнасяни извън територията на България.Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в закона за културното наследство.  Те може да се продават, но дори и чужда собственост, ще трябва да стоят на територията на България, обясни зам.-министъра на културата Тодор Чобанов.

Така и притежателите на лично национално богатство ще трябва да знаят, че не могат да го изнасят от България по никакъв повод, освен временно – за реставрация или за изложба.За това ще е нужен разрешителен документ от министъра на културата.С промените в закона за културното наследство депутатите решиха още, че държавата ще взима ниви, под които има археологически находки. В такива случаи на собствениците ще се предлагат други земи или ако това те не са съгласни, имотите им ще се отчуждават.

„Археологическите резервати са изключителна държавна собственост. За съжаление при реституцията на частната земя много хора придобиха терени върху археологически резервати.На много места ситуацията е тревожна, защото се извърша дълбока оран на ниви, на метър под които има археологически находки” обясни още Тодор Чобанов. Измененията въвеждат и правото на общините да управляват сами археологическите си находки.

bnews.bg