Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Автомобилният сектор може да загуби производството на 600 хил. превозни средства

Производителите на автомобили може да загубят производството на 600 хил. превозни средства в световен мащаб до края на месеца заради последствията от земетресението в Япония, което преустанови дейността на монтажни линии и работата на доставчици, съобщи Bloomberg. Към 24 март може би вече е пропуснато производството на около 320 хил. средства в света, а продукцията в заводи в Северна Америка може да бъде засегната, когато запасите от части започнат да свършват още в началото на април, казва Майкъл Робинет, вицепрезидент на базираната в Масачузетс IHS Automotive.

„Следващата вълна от затворени фабрики идва, когато пресъхне натрупаният запас от части”, коментира Робинет. „Темпът на пропуснато производство ще се ускори, след като се включат и заводите в Северна Америка.”

Най-големият автомобилопроизводител в света – Toyota Motor Corp., съобщи, че е загубил производството на 140 хил. превозни средства, а от Honda Motor Co. отчетоха загубени 46 600 леки и тежкотоварни автомобила и 5 хил. мотоциклета. Производството на Mitsubishi Motors Corp. е намалено с 15 хил. Ford Motor Co. няма загуба на производство, съобщиха от компанията.Третият по големина японски автомобилопроизводител – Honda, заяви, че производството му в Северна Америка ще бъде нарушено след 1 април, защото щетите от земетресението ограничават доставката на части. Може да бъдат засегнати заводи в Охайо, Алабама, Индиана, Канада и Мексико, коментира Нацуно Асанума, говорител на компанията.

Mazda Motor Corp., която отчете намаление на производството с 31 хил. автомобила, вчера преустанови поръчките от щатски дилъри на превозни средства, произведени в двата й автомобилни завода в Япония, заради нарушени доставки в резултат на земетресението и цунамито.Заводите на Mazda в Хирошима и Хофу спряха производството на нови модели, съобщи говорител на компанията. Mazda прави Mazda2, Mazda3, RX-8, MX-5, CX-7 и CX-9 в Япония, казва той. Въпреки че нито един от двата завода не е повреден, достъпът до части и доставки е затруднен след бедствието, обяснява той.Nissan Motor Co., General Motors Co. и други компании не са предоставили информация за евентуалните си загуби.

Merck KGaA е загубил производството на пигмент за автомобилна боя металик, наречен Xirallic, защото фабриката на компанията, която се намира на 45 км от атомната централа Фукушима – 1, е била повредена от земетресението и цунамито, съобщи говорител на базираната в Германия компания.Не се знае кога инженерието на компанията ще могат да влязат във фабриката в Онахама, като ще отнеме между четири и осем седмици да се възстанови производството, след като получат достъп, казва той.Chrysler ограничава поръчките за 10 цвята автомобили заради вероятността от недостиг, а Ford каза на дилърите си на 24 март да спрат приема на поръчки за автомобили в три червени нюанса и един черен.

investor.bg