Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

За Великден обещават достатъчно български яйца

Производителите няма да повишават цените на яйцата около Великден, обеща днес на пресконференция Борис Стоименов, председател на Съюза на птицевъдите в България.По думите му ако има повишение, причината ще е в търговците, които формират 40% потребителската цена на яйцата.За Великден ще има достатъчно български пресни яйца с бяла и с кафява черупка, както и замразено и прясно охладено птиче месо, гарантира Стоименов. В страната обаче вече са внесени яйца от чужбина, които според председателя на съюза традиционно са със значително по-ниско качество от българските.

Той призова потребителите да купуват само български яйца и посочи, че през изминалите години у нас няма регистриран нито един случай на салмонела вследствие на консумацията им. Пресните яйцата имат лек блясък,а старите са матови, обясни експертът. Той препоръча на потребителите да пуснат яйце в чаша вода със сол – ако то потъне, значи е прясно, ако остане на повърхността, това е сигурен знак, че е старо.Съюзът на птицевъдите е отправил искане до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за спешно решаване на проблемите в бранша. Сред причините е фактът, че от около 11 месеца производителите на яйца и птиче месо работят на загуба.

По негови данни четири фирми са фалирали, а има и такива, които са били принудени да заколят значителна част от птиците си. През 2010 г. са произведени над 6000 т по-малко птиче месо в сравнение с предходната година. За миналата вносът на птиче месо е 75 хил. т, при импортна цена от лев за килограм. В същото време експортната цена на пилешкото е 3 лв. за кило. Според Стоименов разликата се дължи на качеството на месото и на това, че фирмите вносителки не начисляват ДДС.

vesti.bg