Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

От 2014 Европа спира парите за пътища

Европейските пари за пътища вероятно ще останат в историята. Очаква се оперативната програма „Регионално развитие“, по която в момента се отпускат субсидии за изграждане на инфраструктура, да бъде премахната от 2014 г. Предложението се обсъжда от лидерите на страните от Евросъюза, като най-вероятно в периода след 2013 до 2020 г. парите ще се насочат към иновации, коментираха източници на „Стандарт“. Според тях основната причина е, че повечето страни членки вече са усвоили достатъчно средства по програмата за пътна, газова и др. инфраструктура, подобряване конкурентоспособността на градовете и градските си територии, туризъм и др.

Така за тях ще е по-полезно да пренасочат тази сума към друга сфера, която е по-слабо застъпена от европейските средства. Ако се приеме обаче тази идея, България ще бъде силно ощетена, тъй като ние нямаме достатъчно добра инфраструктура, да не говорим за иновации, обясниха депутати. В същото време стана ясно, че се обмисля и въвеждането на рейтинги за страните от ЕС по икономически показатели. Те ще са на принципа на изготвяните от специализираните агенции кредитни рейтинги, но ще се базират изцяло на икономически критерии. Още не са уточнени конкретните показатели, по които ще се оценяват страните членки, но се очаква с т. нар.

Регламент за икономическите дисбаланси да се следят отклоненията при инфлацията, ръста на икономиката и бедността сред населението. Българската страна обаче ще предложи да се въведат различни стойности на показателите, включени в регламента, за развитите и догонващите страни в ЕС. Освен това страната ни ще настоява резултатите да се огласяват след много задълбочен анализ. Тези рейтинги до голяма степен ще са по-важни и от кредитните, тъй като ще са отражение на цялостната икономическа ситуация в дадена страна. Именно затова прибързаното публикуване на резултати може да доведе до отлив на инвеститори и сериозни последици за всяка държава в ЕС, особено по-бедните като България. Оказва се, че от ЕС лансират идеята за единни ставки в страните членки, тъй като страни като България често могат да се окажат по-привлекателни за инвеститорите заради ниските си данъци и евтината работна ръка.

standartnews.com