Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Противниците на Кадафи превзеха родния му град

Либийските бунтовници са превзели град Сирт – родното място на Муамар Кадафи, обяви техен говорител. Междувременно градът е разтрисан от мощни експлозии. Над Сирт прелитат самолети, което предполага, че взривовете са причинени от въздушно нападение на коалиционните сили, отбелязват световните агенции. Въоръжените отряди на либийската опозиция се придвижват на запад без да срещат реална съпротива от страна на подразделенията на лоялните на Кадафи въоръжени сили.

„Потвърдено е, че Сирт е паднал в ръцете на продемократичните сили“, заяви Шамсидин Абдулмолах. Той уточни, че бунтовниците са срещнали слаба съпротива от верните на Кадафи сили. В бунтовническата крепост Бенгази новината за превземането на Сирт беше посрещната със стрелба във въздуха и надуване на клаксони. Засега няма потвърждение на тези твърдения от независим източник, посочва агенцията, цитирана от БТА.

Междувременно въоръжени отряди на либийската опозиция продължават да се придвижват на запад без да срещат реална съпротива от страна на подразделенията на лоялните на Муамар Кадафи въоръжени сили, съобщават информационните агенции. Вчера практически без боеве бунтовниците завзеха пет града в източната част на Либия, в това число основните петролни комплекси в страната, след като правителствените части се оттеглиха от позициите си, предаде ИТАР-ТАСС. Бунтовниците се опитват да достигнат обсадения град Мисрата, около който се водят интензивни боеве.

Настъплението на бунтовниците се развива с подкрепата на авиацията на страните, участващи в операцията „Зора на Одисеята“. Изтребители на коалицията системно унищожават бронираните части на правителствената армия.След като завзеха Рас Лануф, където се намира голям петролен терминал и една от най-големите петролни рафинерии в Либия, представители на Преходния национален съвет в Бенгази обявиха, че възнамеряват в най-близко бъдеще да подновят износа на петрол. За свой посредник те избраха Катар, с когото според ИТАР-ТАСС вече са сключени всички необходими споразумения.

dariknews.bg