Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Олга Дукат: Раждането в нова светлина

Олга Дукат е майка на две деца – Андрей и Александър. Започваме с този факт, тъй като той изиграва решаваща роля за пътя, по който тя поема. По образование е икономист, но майчинството разкрива пред нея много по-интересно и удовлетворяващо поприще. Така днес тя води курс за подготовка за раждането и влиза в ролята на дула. Освен това е консултант по кърмене и една от основателките на Център „Естествени идеи“. За смисъла на естественото активно раждане, за значението на подкрепата и спокойствието, за първите раждания с дула в българска болница – разказва самата тя.

Ангажирала си се с нелека задача да бъдеш до жената в един от най-интимните и силни моменти в живота – раждането. Как се стигна до тук?
Раждането е един от най-важните моменти в живота на жената и начинът, по който протича то оказва влияние върху нея и нейната самооценка в бъдеще. То би могло да я вдъхнови и да й даде невероятна сила и увереност, а би могло да бъде травмиращо преживяване, което искаш да забравиш. Когато раждах моите деца, нямах усещането, че имам контрол над това, което се случва и че участвам при вземането на решения за извършването на определени интервенции върху мен и бебето ми. До мен нямаше хора, които да вярват в мен и моята способност да родя детето си, които да подкрепят моя избор и да ме окуражават.

Разочарованието от двете ми раждания беше толкова силно, че ме караше да чета все повече, да се ровя и да търся отговора на въпроса „Какво би могло да направи раждането позитивно преживяване за жените?“, Защото не смятам, че това е само въпрос на късмет и на това дали ще мине леко или ще възникнат усложнения. Има страшно много неща, които хората, присъстващи на раждането, биха могли да направят, за да бъде може то да бъде едно прекрасно преживяване и щастлив спомен. И въпреки, че мина доста време след моите раждания, интересът ми към вълшебния процес на появата на нов живот не стихна, преминах специализирано обучение за дула и ето ме тук .

Не, дулата няма медицинско образование, но преминава специализирано обучение и е подготвена да помага на жените по време на раждането. Тя не осигурява клинична грижа т.е. не прави прегледи за разкритие, не проследява сърдечната честота на плода. Нейната роля допълва, но не измества ролята на лекаря, акушерката, медицинската сестра. Те имат много други задължения, често се грижат за няколко жени едновременно и нямат възможност да обърнат индивидуално внимание на всяка една от тях. Докато дулата познава жената и нейните предпочитания още преди раждането и е изцяло на нейно разположение.

Дулата помага за облекчаването на физическия дискомфорт с немедикаментозни средства като помощ за смяната на позицията, масаж, релаксация, топли и студени компреси, акупресура

Снимка:Личен архив

Трябва ли да си медицинско лице, за да бъдеш дула?

Какво всъщност прави дулата?
На първо място оказва емоционална подкрепа на родилката и нейния партньор. Тя е изцяло фокусирана върху тях, окуражава ги и им дава спокойствието, от което толкова много се нуждаят в този момент. На второ място, помага за облекчаването на физическия дискомфорт с немедикаментозни средства като помощ за смяната на позицията, масаж, релаксация, топли и студени компреси, акупресура и др. И на трето място помага на майката да се подготви за раждането, да се информира за наличните алтернативи и да комуникира ефективно с медицинския персонал.

Как всичко това се отразява на родилката?
Приятно е да ти правят масаж по време на контракция, както и да има някой, който да отговори на въпросите ти и да ти каже, че се справяш чудесно. Тези на пръв поглед простички неща понякога имат много голям ефект. Правени са много изследвания за това как се отразява присъствието на дулата и всички те показват, че то води до по-малко използване на обезболяващи медикаменти, по-малък риск от интервенции като форцепс, вакуум, секцио и други, по-голяма вероятност за успешно кърмене и по-позитивно преживяване за майката.

А как осъществяваш връзката с жените, какво е нужно да предприемат те, за да бъдеш до тях по време на раждането?
Нямам никакви специални изисквания към жените, за да ги подкрепям. Единственото важно нещо е да сме се срещали преди това с бъдещата майка, да се познаваме, да сме обсъдили нейния план за раждане, да знам какви са нейните желания и предпочитания, за да мога да съм адекватна по време на раждането.

Вече имаш две раждания като дула, разкажи ни повече за тях?
Първото ми раждане като дула ме накара да полетя в облаците, а второто ме приземи на земята. Двете бяха наистина много различни и двете са безценен опит за мен. Първото протече много бързо, напълно естествено, без медицински интервенции или усложнения. Беше много вдъхновяващо да наблюдавам колко лесно и прекрасно би могло да бъде раждането, ако се остави на естествения му ход, а майката е главно действащо лице. Второто раждане беше трудно и продължително (над 24 часа след спукването на околоплодния мехур, но майката имаше болки и преди това). Въпреки спокойната усамотена среда, пълната подкрепа на лекарския екип, липсата на рутинни интервенции и всичките алтернативни техники, които пробвахме, разкритието вървеше много бавно и така и не стигна повече от 5 см. Тоновете на бебето започнаха да падат и се наложи лекарите да се намесят и да направят секцио. Това раждане още повече затвърди мнението ми, че има ситуации, когато медицинските интервенции са наши помощници и че е изключително важно да има доверие между родилката и нейния лекар и акушерка. За щастие имах възможността да работя със страхотен екип, които се отнесе с изключително уважение към предпочитанията на майките и към моята роля на дула.

В много от българските болници е забранено присъствието на близки по време на раждането. Съдействието от страна на медицинския персонал е изключително важно…
В „Свети Лазар“ бяха първите ми раждания и определено много добре се сработихме с екипа там, така че сътрудничеството ни ще продължава. Съвместно с д-р Григорора от Първа АГ „Света София“ стартираме пилотен проект за естествено активно раждане с подкрепата на дула – чакаме само първите желаещи. Също така си партнираме и с болница „Щерев“.

Би ли асистирала домашно раждане?
С радост бих подкрепяла жени по време на домашно раждане, при условие, че присъства акушерка и има готовност да се реагира при възникване на усложнения. Моята квалификация не позволява да „асистирам“ раждане, още по-малко да бъда единствения човек до родилката и мъжа й в този момент.

Как гледаш на приравняването между „родилна помощ“ и „болнична помощ“?
В днешно време са приравнени до голяма степен за съжаление. Би било чудесно понякога да си припомняме, че раждането е нормален процес и че често най-добрата помощ е една добра дума и малко търпение.

deltanews.bg