Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Карел ван Кестерен: В България има добре квалифицирана работна ръка и ефективни разходи за труд

Деница Гечрева: Какви холандски фирми очаквате да инвестират в страната ни през настоящата година и в коя област?

Карел ван Кестерен: Много е трудно да се каже, тъй като ние сме представители на правителствена организация и не можем да заповядваме на бизнеса в каква област да инвестира. Опитваме се да привлечем вниманието на холандския бизнес в България с това, че в страната съществува добре квалифицирана работна ръка и сравнително ефективни разходи за труд. Очаквам интерес в областта на пристанището, инфраструктурата в България като цяло.  Също така една област, в която виждам развитие и потенциал е земеделската област. Има един проект в областта на Варна, който се отнася до парниково зеленчукопроизводство, което в момента е в процес на реализация. Тук виждам възможности за осъществяване и на други подобни проекти. Специално във Варна пристанището  е главен интерес.

Д.Г. Очаквате ли ефективно сътрудничество между двете страни?

К.К. Обикновено холандските компании търсят ефективно партньорство с български компании, но понякога  България не е  лесна в отношенията си с инвеститорите.  За да бъдат успешни холандските инвестиции те имат необходимост от местен партньор тук, който да ги подпомага.

Д.Г. Бюрокрацията в Холандия спъва ли бизнеса, както в България?

К.К. Смятам, че в Нидерландия бюрокрацията е значително по-малка. Ние имаме добри традиции по отношение на държавните институции, които работят заедно с бизнеса за успешното финализиране и реализиране на техните проекти. В наши разговори с представители на правителството винаги казваме, че е много важно самото правителство и държавните институции да работят заедно за реализиране на проектите и да не се спъва бизнеса.

Д.Г. Къде според вас се коренят проблемите в правосъдната ни система?

К.К. Проблемът не е само един в областта на съдебната система, аз виждам проблеми по цялата верига, като се започне от полицейските разследвания, прокуратурата. Има комплекс от фактори, които са необходими, за да се направи добре работеща съдебна система. Доколкото виждаме от докладите, които се публикуват от европейската комисия, по отношение на механизма, който съществува за България и Румъния има известен прогрес и  политическа воля за справяне с проблемите. Но все още България не е стигнала там, където трябва и има път да измине.

Интервю на Деница Герчева с холандския посланик Карел ван Кестерен

barometar.net