Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Подобряване на бизнес средата и фискалната политика са приоритети в Националната програма за реформи

Подобряването на бизнес средата и ефективност на публичните разходи са основните икономически приоритети на България, отразени в Националната програма за реформи до 2015 г. в изпълнение на стратегията Европа „2020”. Документът беше представен на обществена дискусия в Министерския съвет от заместник-министъра на финансите Боряна Пенчева. Участие в дискусията взеха министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев, представители на синдикатите и работодателите, независими икономисти, експерти и други.

Националните цели в изпълнение на стратегията „Европа 2020” предвиждат постигане на 76% заетост до 2020 година, а размерът на инвестициите в научно-изследователска и развойна дейност трябва достигнат 1.5% от БВП. До 2020 г. възобновяемите енергийни източници в брутното крайно потребление на енергия трябва да достигнат 1.5% от БВП, а енергийната ефективност да се повиши с 25 на сто. През следващите десет години броят на живеещите в бедност у нас трябва да намалее с 260 хиляди души, предвижда още документът. Делът на преждевременно напусналите образователната система трябва да се ограничи до 11%, а делът на завършилите висше образование във възрастовата група 30-34 години трябва да достигне 36% до 2020 година.

Зам.-министър Боряна Пенчева открои инвестициите в пътна и екологична инфраструктура сред приоритетите на страната ни, който ще доведе до ускорен икономически растеж в средносрочен план. В българската Национална програма за реформи до 2015 г. са отразени препоръките в Годишния преглед на растежа на ЕК, подчерта Пенчева.

Те извеждат като основен приоритет на икономическата политика фискалната консолидация, а също и политиките за стимулиране на пазара на труда и приоритизиране на националните реформи. Специфичните приоритети на България включват стабилен финансов сектор, подобряване на инфраструктурата, конкурентоспособна младеж, по-добра бизнес среда и повишаване на доверието в държавните институции.След изработване на крайния вариант и одобрението му от правителството, Министерството на финансите следва да изпрати Националната програма за реформи на Република България (2011-2015 г.) на Европейската комисия до 30 април 2011 година.

barometar.net