Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Строежът на метрото се изпълнява 2 месеца по-бързо

Два месеца преди срока върви изпълнението на проекта на столичното метро, каза премиерът Бойко Борисов при инспекцията на строежа, цитиран от Агенция „Фокус”. Премиерът разгледа как върви строежа на метрото, като беше придружен от финансовия министър Симеон Дянков, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и от директора на Столичен метрополитен инж. Стоян Братоев.Премиерът каза, че още при началото на строежа е предупредил изпълнителите от турска страна, че ако се забавят, ще има глоби. Борисов обясни, че държавата ритмично превежда средствата, които трябва да се дават. До края на юни земекопната машина, която пробива тунелите, трябва да стигне до хотел „Шератон”.

Софийското метро е най-качествено като строеж, допълни премиерът. Наета е френска фирма, която да прави инспекция на строежа и френските експерти са казали, че няма течове, строи се качествено. Тази фирма е правила инспекции на метрото в Париж, Барселона, Мадрид и други големи градове.Премиерът обясни също, че до края на декември трябва да са поставени линиите, по които ще се движи метрото, а през януари другата година, 2 месеца по-рано, метрото ще бъде пуснато за движение във всички диаметри.Според министър-председателя трафикът в града ще намалее с 25%, а цените на горивата няма да повлияят на цената на билета за метрото, защото то се движи чрез електричество.

Проектът за удължаването на подземната железница се състои от два етапа: етап I – Централен участък от Линия 2: „Пътен възел Надежда (МС 5-II) – Централна ж.п. гара – пл. Света Неделя – бул. Черни връх“ (МС 11-11) и етап II, който включва два лота: Лот 1 – участък от Линия 2 „ж.к. Обеля – ж.к. Надежда – Пътен възел Надежда“; Лот 2 – участък от Линия 1 „ж.к. Младост 1 – Младост 3 – бул. Цариградско шосе“ (част от трасето „Младост – Дружба – Летище“).Етап I, строителството, на който посети премиерът Бойко Борисов, е с дължина – 6.4 км, 7 метростанции и подземни паркинги над метростанциите на Централна ж.п. гара и под бул. Черни връх.Финансирането по ОП „Транспорт“ е в размер на 185,190 млн. евро, в т.ч. Безвъзмездна помощ от Европейски фонд за регионално развитие – 157 млн. евро; Национален фонд – 28,8 млн. евро.Съфинансиране Софийска община – 61,9 млн. евро. Строителните работи са започнати в началото на 2009 г. и следва да завършат до 2012г.

inews.bg