Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Защо да си жена е добре за здравето

5 причини защо жените са родени с късмет, ако става дума за здраве.

Никой не твърди, че да бъдеш жена е лесно. Но в действителност, оказва се, това има и някои предимства – например, ако става дума за здраве, по статистика представителите на нежния пол надживяват мъжете средно с 5 години. Проучванията показват, че освен това жените са с по-малък риск от развитие на някои болести. По-долу ви представяме пет от тях:

Болест на Паркинсон

Базирайки са на анализ от седем проучвания, изследователи от университета по медицина във Вирджиния, САЩ са установили, че мъжете са 1,5 пъти по-предразположени да развият болест на Паркинсон.Причината за това, според тях, може би се крие в женските полови хормони, които предпазват жените от дегенеративни процеси на нервната система, твърди престижно проучване от 2004 г., публикувано в Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.Въпреки това измежду всички заболели от Паркинсон, някои симптоми все пак засягат по-тежко женския пол, смятат експертите. Например жените страдат по-често от хронична умора в сравнение с мъжете.

Рак на черния дроб

Жените по-рядко развиват хепатоцелуларен карцином, което е най-честият вид рак на черния дроб. Честотата при мъже е приблизително три пъти по-висока, според доклад на Центъра за контрол на заболявания, САЩ.Жените с тежки случаи на чернодробен рак живеят по-дълго от мъжете в същия етап от заболяването. Експерти от университета в Питсбърг са установили, че жени с тумори, които не могат да се оперират, живеят средно с пет месеца по-дълго.

Рак на кожата

Меланомът, най-често срещаният рак на кожата, е по-рядко срещан при жените, показва анализ на Националният институт за ракови заболявания на САЩ, според който 57% от заболелите от меланом са мъже.Обяснението вероятно се крие във факта, че нежния пол полага повече грижи за опазването на своята кожа от вредното въздействие на слънчевите лъчи.Специалистите са установили още, че, освен пола, значение за риска от развитие на меланом, има дори и финансовото състояние на човек. Ракът на кожата се среща по-често при по-богатите, защото вероятно те се излагат по-често на пряка слънчева светлина.

Баретов хранопровод

Хранопроводът на Барет е състояние, при което в лигавицата на хранопровода настъпват патологични изменения под въздействието на стомашната киселина. Състоянието е два пъти по-рядко срещано у жените.Женските полови хормони вероятно предпазват жените и от развитие на баретов хранопровод, предполагат експерти.

Рак на главата и шията

Жените са приблизително два пъти по-малко застрашени от сквамозен рак на главата и врата, сочи авторитетно проучване, публикувано през 2005 г. Сквамозният рак се развива от тънки, плоски клетки в кожата и в лигавиците на човешките органи и кухини. Освен това при мъжете пушачи се наблюдава по-висока честота на този вид рак в сравнение с жените, които пушат.
zdrave.bg