Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Правим трансплантации със стволови клетки от ЕС

Трансплантацията на стволови клетки дава шанс на болните от левкемия.България получава вече стволови клетки за трансплантация от страните членки на Европейския съюз, съобщи управителят на Специализираната болница за активно лечение на детски онкохематологични заболявания в София проф. Драган Бобев. На 14 пациенти вече присадихме материал от Германия, Великобритания, Полша и Испания. Това стана възможно благодарение на доброто ни сътрудничество с екипа на Националната референтна лаборатория по тъканно типизиране и имунологичен мониторинг в София и с колегите от Европейската и Световната донорски банки, подчерта проф.

Бобев и добави, че всички трансплантации, извършени до момента в болницата, са успешни и отчетени в Изпълнителната агенция по трансплантациите и в Европейската асоциация по костномозъчни трансплантации, на която болницата е пълноправен член.По думите на проф. Драган Бобев повечето от трансплантациите на костен мозък са алогенни (от дарител). Това са предимно роднини – братя и сестри, родители, деца.От 1997 г. до момента в лечебното заведение са извършени общо 221 трансплантации от които 62 алогенни и 159 автоложни, отчете д-р Боряна Аврамова от болницата.Отговаряме на всички европейски условия и стандарти за разширяване на дейността си.

Благодарение на авторитета, който България си извоюва в областта на трансплантациите на стволови клетки, сега кандидатстваме за домакин на поредното Европейско училище по костномозъчна трансплантация, което трябва да се проведе през следващата година, съобщи още проф. Драган Бобев. Около 20 деца годишно с онкохематологични заболявания у нас имат нужда от трансплантация на стволови клетки, уточни доц. д-р Добрин Константинов, шеф на отделение в специализираната болница. Той обясни, че в 80% от случаите на левкемия е възможно да се приложи химиотерапия останалите 20 на сто от случаите се нуждаят от трансплантация.

Намирането на донори обаче е изключително трудно заради несъвпадение на редица биологични фактори на донор и реципиент. Между 55 000 и 65 000 лева е реалната цена на една алогенна трансплантация, а на автоложната, при която клетките се извличат от самия пациент и след очистване се присаждат отново, е между 22 000 и 25 000 лева. Здравната каса обаче плаща само 15 000 лева и за двата вида операции.

Силвия Николова

monitor.bg