Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Баш майстори на Дръзки

Фрегатата „Дръзки“ ще лази до Либия. Баш майстори на борда й ще оправят в движение гордостта на военноморския ни флот. Шефът на отбраната Аню Ангелов обяви специална обществена поръчка за „някои аварийни ремонти по време на операцията, преди нея и след нея“. „Ще направим всичко възможно да замине така, както трябва“, каза Ангелов. 160 души екипаж отплават на 1 май. 12 командоси, обучени като щатските тюлени, ще пазят гърбовете на военните и майсторите. Спецотрядът е от секретното поделение „Тихина“ край Варна и това е първата му мисия. Решението за нея взема днес кабинетът.

Изпращането на „Дръзки“ ще струва около 1,5 млн. лв. на месец. Очаква се фрегатата да е в Средиземно море до 90 дни. Командировъчните на моряците ще са колкото на рейнджърите ни в Босна и Херцеговина. Опасността за фрегатата по време на операцията е минимална, каза Аню Ангелов, въпреки присъствието на тюлените на борда на „Дръзки“. „Рискът се оценява като нисък – все пак това е икономическа блокада и те няма да влизат в преки бойни действия с изключение на евентуална самоотбрана“, допълни армейският шеф.

В „Тихина“ се подготвят разузнавателни групи за дейност в тила на противника. Командосите са обучавани за преходи по суша, за десант по въздух и по море, както и за изпълнение на задачи под вода.В екипажа на „Дръзки“ има още военни полицаи и двама преводачи – от арабски и английски език, както и специална техника за проверка на товарни кораби.
Панайот Ангарев

standartnews.com