Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Нараства съдържанието на радиоактивен йод в морската вода край Фукушима

Съдържанието на радиоактивен йод в морската вода край претърпялата авария японска атомна електроцентрала „Фукушима 1“ надхвърля допустимите стойности близо 4400 пъти, предаде РИА „Новости“, като се позова на японската национална информационна агенция „Киодо“.Концентрацията на радиоактивния изотоп йод-131 в морската вода на няколко десетки метра от засегнатите реактори е 4385 пъти над нормата. Предният ден тя надхвърляше допустимите стойности 3355 пъти. Измереното на 31.01 равнище е рекордно след природното бедствие на 11 март.

Постоянно високите равнища на радиация в морето край АЕЦ „Фукушима 1“ може да означават, че повредените реактори отделят радиоактивни частици непрекъснато, предположи представител на японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност, цитиран от „Ройтерс“. Той призна, че регулаторният орган и инженерите, които работят по отстраняването на авариите в централата, не знаят откъде изтича радиация.

Агенцията призова правителството да помисли дали да не разшири евакуационната зона около АЕЦ „Фукушима 1“, която се простира в радиус от 20 километра, предаде „Ройтерс“. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) вече посъветва Япония да предприеме такава мярка. Това стана, след като в почвата в село Иитате, на 40 километра от централата, бе открито съдържание на радиоактивен йод, надхвърлящо допустимата норма. Японското правителство за момента не възнамерява да разшири зоната, заяви в отговор неговият главен секретар на пра Юкио Едано, цитиран от ДПА. Вместо това кабинетът ще засили проверките за евентуално радиоактивно замърсяване на почвата.

В момента евакуационната зона се простира в радиус от 20 километра от атомната електроцентрала, засегната при най-разрушителното земетресение в съвременната история на страната и предизвиканите от него вълни цунами на 11 март. Правителството насърчи хората, живеещи на разстояние 20-30 километра от края на зоната, също да напуснат домовете си, но не ги задължи.

Предвидената за 31.03 операция по разпръсване на територията на АЕЦ „Фукушима 1“ на специална смола за предотвратяване на разпространението на радиацията бе отложена заради дъжд, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на компанията оператор ТЕПКО. Тези работи ще продължат около две седмици. ТЕПКО е готова да започне да разпръсва специалната смола, когато времето се подобри, като засега операцията е пренасрочена за 1 април.

Броят на потенциалните жертви при земетресението с магнитуд 9 и вълните цунами в Япония надхвърли 27 600, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на полицията. Официалният брой на загиналите е 11 417. 16 273 души продължават да са водени за изчезнали. Най-много жертви има в североизточните префектури Мияги, Фукушима и Ивате, които са най-близо до епицентъра на труса и чиито крайбрежия бяха връхлетени от цунами. Четвърт милион души остават във временни приюти. Напълно разрушени са над 18 хиляди сгради, 5 хиляди от които жилищни. 130 хиляди постройки са понесли значителни щети. По предварителни оценки на правителството общият размер на щетите може да надхвърли 25 трилиона йени (308 милиарда долара).

ekipnews.com