Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 12.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Мобилните телефони вредят на костите

Електромагнитната радиация от мобилните телефони отслабва костите, установиха аржентински учени. Проучването им е публикувано в научно списание за лицево-челюстна хирургия.  Помолихме за коментар и български специалисти.  „Плътността на костите и съдържанието на минерали намалява от тази страна на таза, под колана, където мъжете редовно носят мобилните си телефони. Това доказа нашето проучване”, обяви д-р Фернандо Д. Страви от  Националния университет в Куйо, Мендоса.

Аржентинските учените измерили костната плътност на две групи мъже. Едните въобще не използвали мобилен телефон, а другите го носели от дясно на кръста в продължение поне от година. При тях учените установили, че съдържанието на минерали в дясната бедрена шийка на костта е по-ниско.„И плътността на костите, и минералният състав в трохантера – тази част от горния край на бедрената кост, която съответства на мястото на телефона, са значително по-ниски”, твърди д-р Страви.

Нови проучвания, които се правят непрекъснато, следят как мобилните телефони влияят на човек и мненията са полярни – те варират от негативни до суперпозитивни, доказвайки например, че стимулират работата на мозъка.„Проучването на аржентинските учени от университета в Мендоса е публикувано в авторитетно научно списание. Съобщението се обсъжда активно от много специалисти и в интернет форумите. Доверяваме се на тези данни, които тепърва допълнително ще се доказват”, коментира доц. Румен Кастелов, шеф на ортопедията в болница „Света Анна” .

„Вълните от мобилните са съизмерими с честотите, които ние използваме за физиотерапия, електролечение и възстановяване на опорно-двигателния апарат. Във физикалната медицина ние използваме различни модулации на високочестотния ток, магнитни и звукови полета” , обясни д-р Невена Жерева от специализираната болница за рехабилитация „Здраве” в Банкя. И допълни, че природата е „подредила” структурата на костта по един начин и тя съответства на обичайните въздействия – движение, гравитация, хормони. Когато има външно въздействие – високочестотно, магнитно, електрическо поле, е много възможно костта да се преструктурира, да стане по-крехка, защото се явят линии на не добра плътност. Затова и високочестотните токове не се използват за лечение на зони с остеопороза и фрактури, а вместо тях се прилагат нискочестотни магнитни полета, обяснява д-р Жерева.

Веселина МОНЧЕВА

monitor.bg