Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Днес е крайният срок за подаването на декларацията за корпоративeн данък

Днес е крайният срок, в който трябва да се подадат данъчните декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. До 30 март 33 286 фирми са подали своите годишни декларации за облагане с корпоративен данък. От тях подадените по електронен път са 13 270, което представлява 40% от общо подадените декларации и е с 8% повече спрямо същия период на изминалата година. 18 826 от корпоративните клиенти са посетили офиса на териториалната дирекция, за да подадат декларациите си, а 1 190 са предпочели да ползват услугите на „Български пощи”.

Днес е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Подалите по електронен път декларациите си фирми ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.).  Плащането може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.

Годишна  декларация за облагане с корпоративен данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2010 година.  Те попълват отделен формуляр – образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не дължат данъци. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността.  Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет. Фирмите, които подадат декларациите си след днешния ден, ще бъдат санкционирани, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

barometar.net