Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Цепят матурата на два изпита

Елитна матура с повишено ниво на трудност, която да пресява масовия поток за кандидатстване в университетите, ще въведе просветното министерство в новия закон за училищното образование. Това стана ясно вчера на дискусия за реформите в образованието с ученици и учители в езиковата гимназия в Ловеч.В концепцията за закона се предвижда учениците да държат задължително матура по български и литература, както е и досега. Втората задължителна матура ще бъде по профилиращ предмет или държавния изпит за професионалните гимназии.

„Учениците ще имат право да държат и още две матури по желание. Те ще бъдат на две нива – основна подготовка или профилираща подготовка”, обясни Евгения Костадинова, директор на дирекция „Образователни програми и съдържание” в МОМН. Целта е матурите по желание да дадат повече възможности за кандидатстване в университет. Матурата на ниво профилирана подготовка ще бъде по-трудна и ще има по-голяма тежест при кандидатстване във висше училище, предвиждат експертите. Въпрос на университетска автономия е за кои специалности академичните ръководства ще искат по-лесното или по-трудното ниво на матурата.

Експертите от просветното министерство предстои да решат въпроса дали матурата по български език да има по-високо ниво, защото така или иначе е задължителна за всички зрелостници в страната.„Очевидно всички ще полагат матура по български език на задължителната подготовка. Разбира се, редно е да има възможност за полагане и на по-високо равнище.Няма основание да имаме ограничения в предметите за профилираното ниво”, коментира Евгения Костадинова.

Междувременно експертите ще обмислят и възможността в националните тестове да се пресече възможността за налучкване на верните отговори. Това ще стане с увеличаването на въпросите със свободна аргументация за сметка на фиксираните варианти „а”, „б”, „в” и „г”. Другият вариант е да се промени формата на някои класически тестови въпроси. Зам. просветният министър Милена Дамянова посочи като пример задачите за препинателните знаци в теста по български. В момента от учениците се търси само умение да поставят запетайки. Според Дамянова в този тип въпроси трябва да се включат и всички останали препинателни знаци.

Георги Георгиев

monitor.bg