Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Звукът на Страдивариус ще изпълни галерията във Варна на 3 април

Лауретите на конкурса „Кралица Елизабет” – пианистката Пламена Мангова и цигуларят Йосиф Иванов заедно с оркестър „Студио Примо” ще изпълнят творби на Григ, Шосон, Бритън и Шостакович

Сред особено престижните музикални конкурси, които традиционно дават силен старт на международната сцена, е конкурсът „Кралица Елизабет” в Брюксел. Затова организаторите на Европейския музикален фестивал – Варна – агенция „Елит мюзик” и „Кантус Фирмус” избират да покажат постиженията на лауреати на конкурса. На 3 април в Градската художествена галерия заедно с камерния оркестър „Студио Примо” под диригентството на Григор Паликаров ще се представят носителите на награди от Брюксел пианистката Пламена Мангова и цигуларят Йосиф Иванов. Пламена Мангова има втора награда на конкурса през 2007 г., а Йосиф Иванов – втора награда на конкурса през 2005 г.Класата на Пламена Мангова вече е позната на варненските ценители от участието и във ММФ „Варненско лято”, а Йосиф Иванов, един завладяващ млад интерпретатор, ще има сега своя дебют пред варненска публика.

Произведенията в програмата са на Григ, Шосон, Бритън и Шостакович. В началото на концерта ще прозвучи „Холберг сюита” на Едвард Григ, посветена на драматурга от ХVІІ век Лудвиг Холберг. Тя е вдъхновена от творчеството на френските клавесинисти, съвременници на драматурга и тяхното влияние е силно изразено в Срабандата и Гавота, в който могат да се доловят дори звучите на селска гайда. Познавачите ще открият и елементи от съзвучните с епохата на Холберг композитори – Скарлати, Бах и Хендел, изразяващи почитта на Григ към наследството на бароковата музика.Бенджамин Бритън присъства в програмата на концерта със своя късен авторски прочит на ранните му пиеси, популярен като Симпъл симфони.

Ернест Шосон, ученик на Масне и Цезар Франк, пише своята Поема за цигулка и оркестър през 1896 под въздействието на една драматична история на Тургенев за любов и ревност. Впечатляващата тема на цигулката дава възможност за експресивна изява на изключителния талант на Йосиф Иванов, най-младият преподавател по цигулка в Кралската консерватория в Брюксел. Ще чуем благородния звук на Страдивариус. Инструментът „Lady Tennant 1699“ е предоставен на младия талант от Stradivarius Society – Чикаго.Пианистката Пламена Мангова ще разгърне своето интерпретаторско майсторство в Концерта за пиано и оркестър N 1 от Дмитрий Шостакович. Творбата е създадена през 1933 г. и носи целия блясък на периода, в който руският композитор се опиянява от цитирането на класически автори, сред които ще познаем и Бетовен, и е изпълнен с бурна енергия, чиято кулминация ще открием в агресивния финал на концерта.

barometar.net