Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Изнасяме цигари за Япония

Български марки цигари ще бъдат изнасяни за Япония, обяви ръководството на „Булгартабак“. Освен това родните папироси ще стъпят и на пазарите в Молдова, Словения, Хърватия и Полша, като преговори се водят с Израел, ЮАР, Йордания, Северна Африка и др. Същевременно стана ясно, че размерът на легалния пазар на цигари през февруари е 740 тона. Това е с около 30% по-малко спрямо същия месец на миналата година. Този факт обаче не се дължи само на контрабандата, тъй като пушачите у нас са намалели с около 6%, а консумацията на ден е паднала от 17,4 на 15 цигари, уточни Александър Манолев, председател на борда на директорите.

На 17 ноември на пазара ще бъдат пуснати цигарите, които ще гаснат сами, обяви изпълнителният директор на „Булгартабак“ Иван Биларев. Очаква се оскъпяването при направата на новите цигари да е с около 2000 лв. на тон заради двойно по-скъпата хартия. Въпреки това от „Булгартабак“ заявиха, че няма да вдигат цените на своите марки. Новите цигари ще изгасват сами, ако димящата част се допре до повърхност. Също така по дължината на цигарата ще има разположени два пръстена и при достигането им папиросът също ще угасва сам. Причината за въвеждане на тези мерки в ЕС е да се намалят пожарите, предизвикани от неугасени цигари.

Според ръководството на „Булгартабак“ в момента пазарът се стабилизира и няма значително увеличаване на контрабандата. Най-много нелегални цигари у нас се внасят от Китай, Гърция и европейски страни извън ЕС, като нелегални цигари се правят дори на кораби. Ако до края на годината бъдат разположени 30 скенера на митническите пунктове, както бе обещано от финансовия министър Симеон Дянков, контрабандата ще бъде много сериозно ударена, обясни Манолев. Към момента пазарният дял на „Булгартабак“ е 36,4%. С около 30% са се увеличили продадените за експорт цигари – от 2,5 млрд. къса през първото тримесечие на 2010 г. на 3,5 млрд. къса до март 2011 г.

Приходите от продажби за експорт пък са се повишили с около 50% на годишна база от 44 млн. лв. на 62 млн. лв. за първото тримесечие. Продължава да се увеличава и пазарният дял на „Булгартабак“ с около 0,2-0,5% на месец. От холдинга очакват финансовите резултати за първото тримесечие да са много по-добри от заложените. Различни проучвания показват, че делът на пушачите над 18 години у нас е между 37 и 41%. Отделно се наблюдава засилване на интереса и преминаване към по-леките и слим цигарите.
Катерина Иванова

standartnews.com