Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Последици от инфаркт и диабет тип А се лекуват със стволови клетки

Голям процент успеваемост при лечението напоследиците от инфаркт, диабет тип А се отбелязва при пациенти, лекувани със стволови клетки – казахa на пресконференция във Варна представители на Британската банка за тъкани  Future healt. Най-много процедури от направените във Варна, са извършени в Специализираната АГ болница. Приоритетно методът прилага управителят д-р Петър Атанасов, но и от други лекари, като д-р Георгиев, д-р Танев и д-р Николов. В МБАЛ “Света Анна” се прилага от началника на родилното отделение д-р Стефан Скочев, който е взел 14 проби. В частната болница “Майчин дом” са 23, главно от д-р Максим Яков, но работят и всички останали акушер-гинеколози тук. Има много пациенти, излезли от инсулинова зависимост след лечение лечение със стволови клетки..

Какво представляват стволовите клетки:
Това са недиференцирани клетки, които имат потенциал да се “програмират” и превръщат в практически всички видове зрели клетки на възрастния организъм. В ембриона (зародиша в първите три месеца след оплождането), стволовите клетки (ембрионални стволови клетки) са голям процент от всички клетки. В по-късните срокове на бременността, стволови клетки се съдържат в кръвта в пъпната връв, самата пъпна връв и околоплодните обвивки. След раждането стволови клетки (разбира се в по-малка концентрация) се съдържат в практически всички тъкани. От практическо значение е наличието на голямо количество стволови клетки в костния мозък, от където може да се извличат при необходимост от използването им.

За какво се използват стволовите клетки:
Към настоящия момент повече от седемдесет заболявания се лекуват със стволови клетки. Тук се включват злокачествени заболявания на кръвта (левкемии, левкози), различни форми на наследствени анемии (таласемии и др.), прилагат се с успех при лечение в острата фаза на инфаркт на миокарда, инсулт, при лечение на захарен диабет, травми на гръбначен стълб, стави, възстановяване на кожа и много други. Ежедневно в литературата излизат резултати от мащабни изследвания за нови приложения на стволовите клетки.

Всички тези открития предизвикаха истински бум в изследванията със стволови клетки. Търсят се нови начини за тяхното изолиране и съхранение, така че да са достъпни при необходимост от използването им. От практическо значение е извличането и съхранението на стволови клетки от костен мозък при възрастни, от периферна кръв и от кръвта на пъпната връв при новородените деца. Първият източник е болезнен като процедура, доста скъп за осъществяване и извличане на стволовите клетки. При някои заболявания освен това, стволовите клетки трябва да се приложат още в първите 24 часа след заболяването (например при инфаркт на миокарда), поради което тази методика е неприложима. Изолирането на стволови клетки от периферна кръв при възрастни е свързано с неудобството от малката им концентрация в кръвта. Това обуславя набавянето на по-малки количества и нуждата от повторно извличане след известен интервал от време.

В последните години стана много разпространен метод извличане на стволови клетки от кръв от пъпна връв при раждането на детето. Тази кръв (ако не бъде отделена за извличане на стволовите клетки), подлежи на унищожаване заедно с плацентата и околоплодните обвивки. Доказа се обаче, че тя е много богата на стволови клетки, които могат да се изолират и съхранят, а при необходимост и да се използват за лечение на лицето, от което са отделени или негови родственици. При това тази процедура е абсолютно безболезнена и безвредна за майката и детето. Този източник на стволови клетки се използва в медицината от 1978 г., а тяхното замразяване се практикува повече от 19 години при доказано запазване на качествата им след размразяване.

Колко пъти могат да се използват стволовите клетки, които са съхранени:
След изолиране на стволовите клетки от кръвта, пробата се разделя на две, всяка от които се съхранява в отделна лаборатория. Целта е по-голяма сигурност на пробите. Разделянето на две на пробата също така позволява при необходимост да се използва само половината от съхранените стволови клетки, а втората част да остане съхранена.

Кой може да използва тези стволови клетки:
Съгласно законите в България стволовите клетки могат да бъдат прилагани на лицето, от което са изолирани. Позволява се те да бъдат прилагани и на брат/сестра или родител на детето при писмено съгласие на настойника (след навършване на пълнолетие на самото дете). Това се осъществява само при наличие на съвместимост между двете лица.

Вниманието на лекарите сега е насочено в следните посоки:
1. Възстановяване на мозъчни клетки – за лечение на болест на Алцхаймер, на Паркинсон;
2. Възстановяване на нервни клетки – за лечение на травми на гръбначен стълб, увреждания в следствие на инсулт.
3. Формиране на нови кръвоносни съдове – за лечение на сърдечни и съдови заболявания.
4. Възстановяване на увредени клетки – за подобряване на възстановяването след сърдечно-съдови заболявания, сърдечен удар, изгаряния.
5. Постигнати са първи успехи в лечението на Захарен диабет тип I, множествена склероза, възстановяване на увредени чернодробни клетки.

Цената на съхранението на стволови клетки от пъпна връв в тъканна банка Cryo-Save е 4000 лв. Това включва цената на транспортния сет, процедурата по извличането, транспорт до Белгия. В цената е включен и транспорт на стволовите клетки обратно до всяка точка на Европа при необходимост от използването им. Компанията се ангажира този транспорт да се осъществи в рамките на 24 часа от подаване на искането за стволовите клетки.

barometar.net