Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 11.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Светлана Симеонова: Проектът „Аз мога” допринесе за повишаване възможностите за кариерно развитие на обучаващите се

В интервю за barometar.net управителят на трудова борса „Зенит”  Светлана Симеонова разказва за успешно завършения курс за оперативен счетоводител по програмата „Аз мога” и  предстоящия проект „Аз мога повече”, който е насочен за работещи хора и е изцяло финансиран от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

Госпожо Симеонова, разкажете повече за този проект! Какво помогна той на варненците, които се включиха?

Първата група, провели курс за оперативен счетоводител, завършиха  успешно професионалното си обучение. Курсът беше изцяло финансиран от програмата „Развитие на човешките ресурси” по схемата „Аз мога”.Основните цели на проекта бяха постигнати  и той  допринесе за повишаване възможностите за кариерно развитие на обучаващите се, както и тяхното професионално усъвършенстване.  Единадесет служители, работещи на трудов договор в различни фирми от Варна и Варненска област бяха обучени по лицензирана и утвърдена в НАПОО учебна програма, включваща 22 модула.

Колко време продължи обучението?

Продължителността беше от  960 учебни часа и завърши на 28.03.2011г. В период от десет месеца присъстващите усвоиха умения в областта на счетоводството и други икономически дисциплини като банково, бюджетно и управленско счетоводство, мениджмънт, маркетинг, международни счетоводни стандарти, ТРЗ, личен състав и трудово-правни отношения, което ще им помогне в практиката. Курсистите получиха много добри знания за автоматизиране на счетоводната дейност чрез най-съвременните методи за обработка на счетоводната информация.  Поради необходимостта от използване на западен език, един от модулите беше английски език, който е необходим  в  процеса на работа. Водещ лектор в обучението на курсистите беше висококвалифицираният преподавател от Икономически университет Варна  Мария Чакмакова. Тя е с над двадесетгодишен педагогически и практически опит в обучението на възрастни. Г-жа Чакмакова е утвърден професионалист в своята област и успява по лесен и достъпен начин да изложи информацията на обучаваните.

Курсът е бил за работещи хора. Как те съчетаваха работата си с обучението?

Ние се съобразихме с това, че учащите  са работещи хора и затова часовете бяха след работно време и в почивните дни. Решихме да разширим достъпа до курса чрез въвеждането на дистанционно обучение. По този начин много от занятията се проведоха в съботно неделните дни. През седмицата  на реалните часове и консултации присъстваше преподавател. Тези, които успешно издържаха изпита след курса получиха свидетелство за  професионална квалификация за „Оперативен счетоводител”.

Имаше ли интерес към този курс?

Към  програмата  беше проявен голям интерес и това е причината да стартираме организирането на нова група обучаващи се  за професията оперативен счетоводител. Проектът  ще стартира през втората половина на месец април 2011г. и  е продължение на схемата  „Аз мога” , наименованието  на новата програма е  „Аз мога повече”. Тя има за цел да насърчи заетите по трудов договор лица или самостоятелни такива, без значение каква е сферата на дейност, в която работят. Желаещите могат да се включат в курсове за придобиване на нова квалификация, обучение по чужд език и професионална компетентност.  Изискването към кандидатите е да имат диплома за завършено средно образование.

Специалисти от какви професии могат да кандидатстват?

Лицата, които не могат да се възползват от курса са тези, които заемат длъжности в държавната администрация, в администрацията на органите на местно самоуправление, в съдебната система, в системите на народната просвета, в Министерството на вътрешните работи и в Министерството на отбраната. Едно лице може да кандидатства по една ключова компетенция или по едно професионално обучение. Желаещите, които искат да участват в програмата трябва да знаят, че тя е валидна до 2013г. Включването в проекта става чрез подаване на молба в бюрото по труда по местоживеене, след което  бъдещият курсист получава ваучер, чрез който да се запише в програмата „Аз мога повече”.

Интервю на Деница Герчева

barometar.net

Деница Герчева