Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Пролетен семинар на Фондация Българска Памет

От 13.00 часа на 4 април в зала „Одесос” на Гранд Хотел Варна ще се открие чътвъртият Пролетен семинар на Фондация Българска Памет, който по традиция се провежда ежегодно в морската ни столица. Участниците, 150 ученици от Югозападна Бъ;гария и Западните покрайнини – са финалисти в конкурса за есе Моят път в Европа, съвместна инициатива на фондацията и българските евродепутати от ЕНП (ГЕРБ) Мария Неделчева и д-р Андрей Ковачев.

Официални гости на откриването ще бъдат областният управител на Варна г-н Данчо Симеонов, депутати от 41 НС – Моника Панайотова и Павел Димитров, доц. Пламен Павлов от Великотърновския университет,  д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет и режисьора Борис Панкин. Семинарът се организира за четвърта поредна година и цели поддържане на българското самосъзнание и утвърждаване на евроинтеграционните процеси, чрез пътувания и образователни инициативи за най-младите. Идеята е да се посетят значими за националната памет исторически забележителности като старите столици Плиска, Преслав, Велико Търново, както и да се усети атмосферата на българското съвремие и европейската перспектива. Според организатора д-р Врабевски: това е един от верните подходи да накараме  най-младите граждани на родината и близката диаспора да припознаят България  като реална и желана възможност за тяхното бъдеще.

От есента на 2007 г. досега през образователните семинари на Фондация Българска Памет са преминали близо 1500 ученици. Значителна част от тях продължат своето образование във висшите български училища по 103 ПМС и 228 ПМС на МС.В рамките на инициативата – всяка година по 50 ученици от отличените в конкурса за есе на европейска тематика посещават Европейския парламент в Брюксел и Страсбург по покана на българските евродепутати от групата на ЕНП (ГЕРБ): д-р Андрей Ковачев и и Мария Неделчева.

barometar.net