Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Само на 4500 места изобщо не се пуши

Здравни инспектори са проверили как се спазват новите правила за пушене в 27 031 обекта – заведения за хранене, офиси, хотели, болници, училища, гари и др.Във Военния клуб в София строго спазват не само правилата за работа, но и времето, което работещите трябва да отделят за пушене в работно време Във Военния клуб в София строго спазват не само правилата за работа, но и времето, което работещите трябва да отделят за пушене в работно време.Близо 2000 нарушения на новите правила за пушене на обществени места са констатирали здравните инспектори по време на проверка, съобщи Министерството на здравеопазването.

Проверката е обхванала цялата страна в периода от 15 февруари до 18 март инспекторите са влезли в 27 031 обекта – заведения за хранене, офиси, хотели, болници, училища, гари и др.С това проверките не приключват, те продължават и занапред като акцент се поставя спазването на новите правила в нощните часове.Според нормативните изисквания от началото на тази година в закрити обществени места може да се пуши в помещения, които са по-малки от частите, в които не се пуши.В тях трябва да има добра механична вентилация. Помещенията за пушачи трябва да са отделени и с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати от тези за непушачи. На вратите им трябва да има и специални табели, които да показват, че са помещения за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено.

По-специален е режимът за заведенията за хранене и развлечения, които са с площ по-малка от 50 кв. м. В тях собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.Най-честите нарушения,които са установили здравните инспектори при проверките досега, са липсата на обозначение на залите за пушачи, и на протокол от акредитирана лаборатория, че вентилационната система работи адекватно.Не се спазва определената квадратура за залите за пушачи, допускат се деца в места, където се пуши.За констатираните нередности здравните инспектори са издали 2711 предписания за отстраняването на проблемите, съставили са 387 акта и 199 наказателни постановления. Наложените санкции са в размер на над 40 хил. лв.

Глобите за едноличните търговци са от 300 до 1500 лв., а за юридически лица от 500 до 10 000 лв. Със санкция от 50 до 300 лв. се наказват физическите лица.Малко над 4500 са заведенията, офисите и другите обекти, в които собствениците са избрали изобщо да не се пуши, сочат още резултатите от проверките. Тези, в които има самостоятелна зала за пушене са още по-малко – 2509.Министерството на здравеопазването декларира, че ще продължи да се бори за въвеждането на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места.Краят на 2012 г. или началото на 2013 г. е един реалистичен срок, в който да се въведе пълната забрана за пушене на обществени места, смята министърът д-р Стефан Константинов.

Тази мярка се подкрепя от по-голямата част от българското общество.Според национално представително проучване на „Галъп“ за март тази година 63% от хората подкрепят идеята за въвеждане на подобно ограничение. 40% от тях са напълно твърди в позицията си, 26% са по-скоро положително настроени за такава мярка.Едва 6% е делът на българите, които твърдо не подкрепят подобна промяна, а други 10% по-скоро са настроени отрицателно.

vesti.bg