Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Павел Димитров: До 2014 – 2015 г. Варна ще излезе от позицията си на провинция ако се усвоят европари за магистрала „Хемус”

Правителството се отказа от японския заем за пристанище Варна, защото той е изключително неизгоден, какъвто е бил и този, сключен за бургаското пристанище – каза на среща с журналисти във Варна областният председател на ГЕРБ Варна Павел Димитров. Договорът е сключен от „Пристанищна инфраструктура” Бургас. До този момент предприятието отделя 2/3 от приходите си, за да изплаща този заем. Ако не се бяхме отказали от него, ние просто не можехме да се справим с плащането му – каза още Димитров. Вече е създаден консултативен съвет, който в близките дни ще защити тезата цялото пристанище да се отдаде на концесия, аргументите вече са натежали в полза на тази идея.

По отношение на  свлачището в района на „Трифон Зарезан“, Павел Димитров увери журналистите, че топката е в полето на община Варна и помоли те да следят внимателно стъпките на общинските управници. В очакване сме да започне възлагането на обществената поръчка по изграждането му след успешна кореспонденция между кмета на Варна Кирил Йорданов и финансовия министър Симеон Дянков – каза още Димитров.

Павел Димитров, който е и  заместник-председател на групата за приятелство с Грузия разказа за посещението си в бившата съветска република като част от делегацията, водена от  председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Припомням, спогодба за въздушен транспорт между Грузия и България бе подписана при официалното гостуване на българските политици в Грузия.Документът бе подписан само преди няколко дни – на 28 март 2011 г. на специална церемония от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и министъра на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Вера Кобалия.

Журналистите, станали чувствителни след премиерското изречение за Варна в дълбоката провинция, не пропуснаха да попитат Павел Димитров след колко години управление ГЕРБ ще извадят морската столица от състояние на „село”. Припомням, по време на гостуването си във Варна на 26 март 2011 г., премиерът Бойко Борисов каза „Ще останете една провинция в сравнение с Бургас, Хасково, надолу другите градове. Ами ще си стоите село и вие, и всички останали, така както го заварихме.“ На този въпрос областният председател на ГЕРБ отговори, че ако се усвоят пари по европейска програма за изграждането на стратегическата магистрала „Хемус”, Варна ще излезе от изолацията си най-късно през 2014-2015 г. Областният управител на Варна Данчо Симеонов посъветва журналистите да слушат по-добре, защото репликата на премиера се отнасяла за период от 20 години напред.

barometar.net