Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

7 мита за дълголетието

За да живее дълго, от човек не се изисква да бъде щастлив, да не изпитва никога притеснение и стрес или да не работи усърдно. В действителност съвсем наскоро мащабно 20-годишно проучване обори седем широко разпространени заблуди относно дълголетието. „Изненадващо е колко често всеобщите схващания на учени и медии са погрешни”, заключва Хауърд Фрийдман от Университета на Калифорния, обобщил данни са повече от 1500 деца, които били 10-годишни през 1920 г. И чийто живот бил следен цели 80 години.В своето проучване той твърди, че към широкоразпространените заблуди за това как да живеем по-дълго, могат да се причислят (в някои случаи поне отчасти):

Бракът не удължава живота на жените за разлика от този на мъжете. Разводът също не влияе на дълголетието на нежния пол. Разведените жени живеят почти толкова, колкото омъжените. Отсъствието на стрес и тежка работа няма да ви помогне да живеете по-дълго. Дори напротив – отдадеността на това, с което се занимавате, е рецепта за дълголетие.

Ранното започване на училище може да намали продължителността на живота, показва проучването. По-добре е човек да започне училище по-късно и вместо това да прекарва времето си с приятели.Домашният любимец няма да удължи значително живота, въпреки че може да подобри качеството му.Ветераните от войните умират по-млади, въпреки че това няма нищо общо с травма от военните действие. Те просто са склонни да възприемат нездравословни навици като прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене и др.

Любовта и загрижеността също не влияят осезаемо върху продължителността на човешкия живот, въпреки че подобряват чувството на благополучие. Богатият социален живот е предпоставка за дълголетие, но човек трябва добре да подбира своите приятели. Здравите приятели ще ви помогнат да живеете по-дълго, докато болнавите ще отнемат години от вашия живот.

zdarve.bg