Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Няма опасност радиоактивна вода да достигне до Черно море

Няма опасност излятата радиоактивна вода в Тихия океан от атомната централа „Фукушима 1” да достигне до Черно море, заяви Веселин Пейчев – доктор на географските науки и заместник-директор по научно-изследователската дейност в Института по океанология при БАН. Ученият да коментира информации на световните агенции, че японските власти планират да излеят 11 500 тона радиоактивна вода в Тихия океан, за да освободят място в авариралата ядрена централа за повече силно радиоактивна вода. Излятата вода ще е слабо радиоактивна.

Според Пейчев няма такъв водообмен, чрез който замърсените радиоактивни води от Тихия океан да преминат през Атлантическия океан, Средиземно и Мраморно море, за да достигнат до Черно море. България е далече от Япония и няма активен водообмен между Черно море и Тихия океан, отбеляза той пред БТА. Основните течения северно от Антарктика са насочени на запад и на север към Японско море, а не в обратна посока и затова радиоактивните води ще бъдат опасни само за крайбрежието на Япония – в непосредствена близост около атомната централа „Фукушима”, смята ученият.

Не съществува опасност радиоактивната вода, излята в Тихия океан, да замърси Световния океан, а още по-малко да има негативни последици за Черно море и за България, заяви ученият. Когато радиоактивната вода се смеси с водата в океана, концентрацията в радиоактивните изотопи много намалява, а повечето от тях имат кратък период за полуразпадане – или по-естествен начин се разпадат, поясни той. Доколкото съм запознат в България няма внос на морски организми и морски продукти от Япония, така че за нас няма никаква опасност от радиоактивните води от „Фукушима”, каза Пейчев.

Попитан дали е възможно по въздуха чрез радиоактивен дъжд да се замърсят океаните и моретата на Земята, Веселин Пейчев отговори, че има по-голяма опасност чрез атмосферните фронтове и процеси да се разпространи радиоактивно замърсяване от Япония, но трябва да се има предвид, че животът на тези радиоактивни изотопи – периодът на пълното разпадане на повечето от тях е твърде кратък. Затова тази вероятност също е много малка. За района на Черно море няма никаква опасност по въздуха да се разпространи радиоактивно замърсяване от Япония, увери заместник-директорът на Института по океанология. Веселин Пейчев каза, че с радиоактивно замърсяване по въздуха отново са застрашени най-близките райони около централата „Фукушима” – или Японските острови.

На въпрос имало ли досега, някъде подобно изпускане на радиоактивна вода в Световния океан, Веселин Пейчев каза, че е имало подобно изпускане на замърсени води и в Черно море по време на аварията в Чернобил. Тогава радиоактивни води от река Припят в Украйна, са се влели в река Днепър, а оттам – в Черно море. Ученият каза, че е имало две експедиции на Международната агенция за атомна енергия – през 1998 г. и през 2000 г., които са изследвали дънните седименти в Черно море за радиоактивност след Чернобилската авария. Беше установено, че има „до известна степен повишаване на радиоактивния фон, дори 12 години след аварията в Чернобил – на 2 км дълбочина в дънните седименти в Черно море”, заяви Пейчев. Радиоактивните елементи са прахови частици, които с времето се утаяват на дъното на моретата и океаните, и попадат в морските седименти, обясни ученият. Според него вече не би трябвало да има негативни последици от аварията в Чернобил върху водите в Черно море, защото са изминали много години и радиоактивните изотопи са се разпаднали.

Според последните информации на световните агенции съдържанието на радиоактивен йод във водата, която изтича в Тихия океан от претърпялата авария японска атомна електроцентрала, превишава разрешената норма 7,5 милиона пъти. Анализът на проби, взети на 2 април, отчита, че съдържанието на изотопа йод-131 във водата е 300 000 бекерела на куб.см, посочва ИТАР-ТАСС, като се позова на компанията оператор ТЕПКО. Към този момент изтичането на вода в океана от АЕЦ „Фукушима 1” продължава.

DarikNews.bg