Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Българите сме безстрашни оптимисти, стане ли дума за здраве

Над 90% от българите оценяват здравето си като „добро“, „много добро“ и „отлично“, а 50% смятат, че здравето им не е изложено на риск, сочат данни от национално представително проучване за здравния статус на населението в България, предоставени ни от колегите от Puls.bg.То включва здравноосигурени хора на възраст между 18-70 години от София и областните градове в страната.18,8% от участниците смятат, че са изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар, а едва 1,3% считат, че са застрашени от ракови заболявания през следващите 5 години.

Данните на Националния статистически институт към 2009 г. показват друго – нивото на смъртността от сърдечно-съдови заболявания в страната надхвърля 51%, а това от ракови заболявания – 28%. Невежи оптимисти ли ни прави това?Ако си припомним и резултатите от собственото ни проучване за българката, която май не обръща сериозно внимание на здравето си, нещата придобиват по-ясни контури.Успоредно с тези резултати проучването сочи, че 19,5% от българското население се притеснява от влошаване на зрението, а 16,9% – от проблеми с опорно-двигателния апарат. Като цяло над 50% от участниците в проучването смятат, че здравето им не е изложено на риск.

В сферата на диагностиката и лечението, над 53% от запитаните са на мнение, че медицинското оборудване в България не е достатъчно, а над 45% считат, че развитието на съвременните технологии в медицината ще им позволи да живеят по-дълго.Прогнозира се, че до 2050 г. 50% от хората в развитите държави ще страдат от хронични заболявания. А и както стана ясно, работата пред компютър също се оказа потенциално опасна…Според глобалните тенденции в грижата за здравето, застаряването на населението по света се развива с темпове, каквито не са били наблюдавани до сега.

Ако през 2000 г., броят на хората на възраст над 60 г. е бил 600 милиона, то през 2006 г. тази цифра надвишва 700 милиона, а до 2050 г. се очаква техният брой да се утрои и да достигне 2 милиарда души.Вероятно затова сладките бебешоци предизвикват повече умиление отвсякога.

Puls.bg