Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Нова диета за крави и овце ще намалява парниковите газове

Специална диета за кравите и овцете ще намали емисиите от парникови газове, породени от тях, гласят резултатите от проучване, цитирани от „Ройтерс“. Изследването е поръчано и финансирано от Департамента на Великобритания по околната среда, храните и проблемите на селото.

Храненето на животните с царевичен силаж, белен овес и трева с по-високо захарно съдържание ще намали количеството метан, който те изпускат, се казва в съвместното проучване на университета в Рединг и Института по проблемите на биологията, околната среда и селото (ИПБОС).

Селското стопанство е източникът на около 9% от парниковите емисии на Британия. По-голямата част от това количество се дължи овцете, кравите и козите. фермерската дейност е причина за 41% от общата британска емисия на газа метан, който е много вреден за околната среда.

Опитите показаха, че тревите с висока захарност намаляват отделянето на метан от животните с 20% за наддаден килограм живо тегло, а конкретно при овцете беленият овес постига такъв ефект от 33%.

„В дългосрочен план ползите от промяната в храненето на животните трябва да бъдат съпоставени с други възможности за влияние върху околната среда, както и да се оцени доколко скъпо или практично би било да се въведе това в селското стопанство“ – се казва в изявлението на ИПБОС.

ekipnews.com