Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Трайчо Трайков: Българският износ за Москва се е увеличил с 44.2%

Работата на 14-та сесия на междуправителствената българо-руска икономическа комисия показа, че и занапред можем да разчитаме на конструктивното отношение на нашите партньори по темите от взаимен интерес. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на заключителното пленарно заседание на комисията, което завърши своята работа в Москва. Той отбеляза положителните промени в българската икономика след предишното заседание на комисията в София: България успя да запази макроикономическата си стабилност, ръстът на БВП през четвъртото тримесечие на 2010 г- е 2.1% спрямо същия период на 2009 г., през миналата година износът се е увеличил с 33% спрямо 2009, а през януари 2011 г. този ръст вече е 73% спрямо същия месец на предишната година. С ниската си данъчна и административна тежест, благоприятната бизнес среда  и стимулиращо инвестиционно законодателство България е една от най-атрактивните инвестиционни дестинации в ЕВропа, отбеляза министър  Трайков.

Той оцени като положителни резултатите от двустранното икономическо сътрудничество с Русия, отчитайки негативното влияние на кризата. Българският износ за Москва се е увеличил с 44.2% спрямо 2009 г., а вносът – с 31.4%.Стратегическо направление в двустранното сътрудничество продължава да бъде енергийната област, бе отбелязано по време на сесията. При развитието на ядрената енергетика българската страна поставя като най-важен въпрос спазването на най-високи  нива на безопасност. На тази база България и Русия потвърдиха своята заинтересованост от скорошно намиране на взаимоизгодно решение на всички въпроси, които могат да доведат до успешна реализация на проекта „Белене“, отчитайки постигнатите до момента договорености на корпоративно равнище и при стриктно спазване на нормите за безопасност.

Двете страни ще продължат сътрудничеството си по проекта Южен поток, като се съгласяват да работят за привеждането му в съответствие с изискванията на Третия либерализациононен енергиен пакет на ЕС. България и Русия ще участват в презентация на проекта през м.май в Брюксел, където се очаква да бъдат разгледани всички въпроси по проекта, които са от интерес на ЕС, България и Русия.Българската и руската страна се съгласиха, че следващи стъпки за понататъшна реализация на проекта Бургас-Александруполис може да има едва след окончателния доклад за оценка на въздействието върху околната среда.

По време на сесията България постави на дневен ред въпроса за възможностите за достъп на български компании до търгове и конкурси по държавни поръчки и изпълнението на целеви федерални и регионални програми в Русия. Нашата страна настоява Москва да обсъди възможностите за участие на български компании в строителните работи за предстоящите зимни олимпийски игри в Сочи през 2014 година, както и за международната лятна универсиада в Казан през 2013 г. По предложение на българската страна в протокола от сесията бе записана необходимостта от задълбочаване на контактите в областта на въздушните съобщения, което има пряко отношение към увеличаването  на туристическия обмен.

Ние бихме искали руските власти да проявяват по-голяма гъвкавост при редица практически въпроси – например увеличаване на броя на летищата, достъпни за български превозвачи, определяне на честотата на полетите от Москва до Варна и Бургас, замяната на едно летище с друго според обема на туристическите пътивания и други. През миналата година например България Ер се е опитвала да замени Перм с Новоросийск като място за кацане, но й е било отказано. Друга перспектива за увеличаване на туристическия обмен е възможността руски  граждани да се лекуват в българските балнеоложки центрове с финансиране от местните здравни каси. Тазе възможност също бе обсъждана по време на сесията на междуправителствената комисия.През миналата година броят на туристите от Русия в нашата страна се е повишил с 32%, достигайки 378 хил. души, но това все още е под потенциала на този пазар, отбеляза министър Трайков.

България настоява и за възстановяване на ро-ро линията Варна-Новоросийск или за приспособяване на корабите, пътуващи по линията Варна-Кавказ, за превоз на товарни автомобили.Българският бизнес е заинтересован от понататъшно развитие на взаимната търговия и правителството е готово да окаже необходимото съдействие чрез редовно участие в търговски изложения в Русия, организирането на бизнес форуми, презентации и други, стана ясно по време на сесията.В рамките на сесията министрите Трайков и Шматко подписаха съвместно заявление относно партньорството за модернизация. С документа се потвърждава желанието на двете страни да насърчават участието на български компании  (като такива от страна – член на ЕС) в модернизацията на руската икономика. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия подписа меморандум за сътрудничество с Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес.

По данни на българската статистика стокообменът между България и Русия се е увеличил с 32.9% през 2010 г. в сравнение с предходната година, достигайки 4.1 млрд. долара.  Със стойност от 3.4 млрд. долара вносът ни от Москва бележи ръст от 31.4%. Българският износ също нараства с 44.2% и достига 587 млн. долара.

barometar.net