Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ЕС може да събира данъци директно от европейците

Европейските граждани да плащат за членството в ЕС директно на Брюксел, а не на собствените си правителства, предлагат трима влиятелни евродепутати. Те искат 1% от ДДС-то от всяка направена покупка да отива направо в европейската хазна, а останалото, както и досега, да пълни националните. Според тримата реформисти това ще донесе 60 млрд. евро в бюджета на ЕС.Тримата се надяват, че понеже парите ще излизат от джоба им, хората ще се заинтересуват повече от европейските дела и ще прегърнат европейската идея, залиняла от кризата. Бившият белгийски премиер и лидер на либералите в Европарламента Ги Верховщат и шефовете на бюджетната и на временната комисия за изход от кризата Ален Ламасур и Юта Хоуг предлагат също ЕС да въведе нов налог.

Това ще е европейски въглероден данък, който да допълва сбора на европейския бюджет. Размерът му ще зависи от излъчваните от всяка страна парникови газове, като един тон СО2 ще струва 20 евро. В момента ЕС разпределя виртуално между страните безплатни разрешителни за търгуване на емисиите. При надхвърляне на разрешените квоти, замърсителите плащат глоби. Ако квотната система бъде заменена от всеобщия данък, той ще докарва на Брюксел 48,5 млрд. евро, са пресметнали тримата.На третата година от кризата пълненето на европейската хазна става все по-трудно и е съпътствано от трудни преговори между страните членки, които сега са основни негови донори.

Според тримата евродепутати двата нови налога ще донесат на Европа точно толкова пари, колкото сега събират помежду си 27-те. Бюджетът на ЕС за 2011 г. е 126,5 млрд. евро.Няколко европейски държави, сред които Великобритания, Холандия и Швеция, настояват размерът му да бъде замразен догодина, позовавайки се на трудностите от кризата.Сумата може да се закръгли, ако се въведе също такса върху финансовите операции. Друг източник на средства би било емитирането на облигации, с които да се финансират мегапроекти като сателитната комуникационна система „Галилео”, европейския реактор за ядрен синтез ИТЕР, транспортна и енергийна инфраструктура.

В момента хазната на ЕС се пълни 80% от вноските на страните членки и 20 на сто от отчисления от ДДС, акцизи и вносни мита. Размерът на постъпленията от националните бюджети зависи от БВП на всяка от страните. Българската вноска е 0,3% или малко над 330 млн. евро годишно.За да бъде въведена новата система, тя трябва да бъде внесена от Европейската комисия и одобрена от правителствата на 27-те. Първата възможност за стартирането й е 2013 г., но евродепутатите признаха, че шансовете за това не са големи. „Ако не намерим начин да се справим с дълговата криза, след десет години ЕС ще е минало”, предупреди Ламасур, бюджетният шеф на Европарламента. Според него съюзът е изправен пред риска скоро да усети недостиг на пари.

dnes.bg