Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

10 „порока”, които всъщност са полезни

Вече официално можете да спрете да се чувствате виновни за тези малки „вредни” навици, от които не можете да се откажете. Оказва се, че много от най-хубавите удоволствия всъщност носят значителни ползи за здравето – помагат да останете стройни, борят се с депресията, побеждават заболявания. Ето и 10-те най-приятни от тях.

Наспивайте се

Сънят дава енергия, подкрепя имунната система, стимулира паметта и дори помага за отслабването. Ако не си доспивате, ще се повиши рискът от поява на тревожност и депресия. Недостигът на сън също така се асоциира с високото кръвно налягане, непоносимостта към глюкоза и затлъстяването в коремната област – а всички те са рискови фактори за сърдечни заболявания.

Опитайте се да спите редовно по 7-8 часа на ден – според изследванията това е оптимално поне за повечето хора. Ако успявате да се наспите и с по-малко, не е проблем – някои хора просто са „програмирани“ по този начин. Но, ако имате проблем със заспиването или се събуждате често през нощта, свържете се с лекар, за да проверите за възможни скрити причини за това, например тревожност или сънна апнея.

Взимайте си по-често почивен ден

Изследвания потвърждават, че почивките – независимо дали отивате на пътуване в чужбина или на еднодневна разходка – понижават стреса, кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания. Доказано е, че също така стимулират креативното мислене (шефовете да обърнат внимание!). Изследване от 2005 г. Потвърждава, че хората, които излизат във ваканция два пъти годишно са по-малко податливи на стреса и депресията от тези, които почиват веднъж на две години.

Не можете да се измъкнете за повече от няколко дни? Не е проблем. Според скорошно изследване дължината на почивката няма отношение върху това колко щастливи се връщат хората от нея. Още повече, че най-голямата тръпка е преди самото излизане във ваканция. Затова удължете радостта на това предварително очакване като планирате кратки екскурзии по няколко пъти през годината вместо да  … планирате една голяма продължителна отпуска.

Сексът като лекарство

Правенето на секс освобождава хормонът на щастието ендорфин и този, който допринася за привързаността – окситоцин. Чувството на свързаност с другия е наистина полезно за психичното здраве. Освен това е доказано, че хората, които правят секс веднъж или два пъти седмично имат по-високи нива на имуноглобин А, който предпазва организма от настинки и други инфекции.И все пак сексът крие своите непредвидени рискове – например сексуално предавани инфекции (особено ако имате повече от една интимна връзка или не правите безопасен секс) и нежелано забременяване, така че покрай удоволствието и ползите не пропускайте да внимавате за неприятните последици.

Шоколад всеки ден

Експертите одобряват ежедневното похапване на малко шоколад – най-добре едно-две блокчета натурален – за да минимизирате ефекта от захарта и мазнините и да се възползвате максимално от ползите. Тъмният шоколад/какаото помагат за понижаването на кръвното налягане и риска от удар и осигуряват други ползи за сърдечносъдовата система. Тъмният шоколад съдържа антиоксиданти – флавоноиди, за които е известно, че подобряват еластичността на кръвоносните съдове.Изследване, публикувано през 2010 г., установява, че яденето на 35 г тъмен шоколад ежедневно в продължение на две седмици понижава значимо нивото на хормоните на стреса. Уверете се, че шоколадът има поне 75% съдържание на какао и без угризения се насладете на удоволствието.

Вечер с приятели

Множество нови изследвания сочат колко голямо е влиянието на приятелите и семейството върху поведението ни – от това какво пием и ядем, до това колко килограма тежим. Силните социални връзки носят много ползи – по-малко настинки, по-добра мозъчна дейност, по-продължителен живот. Така че приятелствата са много полезни – когато излизате с хора, с които имате добре балансирани взаимоотношения, а не с такива, които ви вгорчават деня. И здравето.

четете още на:

http://zdrave.bg/?c=n&id=5418&p=1