Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

ЕП иска незабавно започване на преговори с бивша югославска република Македония

Европейските депутати настояват за незабавно започване на преговори за членство с бивша югославска република Македония, като същевременно изразяват съжаление, че споровете за името с Гърция все още блокират пътя на страната към ЕС. В приетата на 7 април резолюция също така се отбелязва нарастващото междуетническо напрежение в страната, както и проблемите с корупцията, свободата на медиите и неправителствените организации.Резолюцията на ЕП, приета с 506 гласа „за“, 44 „против“ и 44 „въздържали се“, поздравява правителството за „ефективното и гладко“ прилагане на Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС.

В същото време, депутатите изразяват съжаление, че Съветът не е взел решение за започване на преговори за присъединяване, съгласно препоръките на Комисията и предишните резолюции на Парламента.Членовете на ЕП са загрижени от нарастващото междуетническо напрежение във връзка със строежа на мястото на крепостта Кале в Скопие, като същевременно призовават политическите партии да заемат конструктивна роля в избирателния процес. Високата безработица сред младежите, широко разпространената корупция, изоставащата съдебна реформа, опитите за сплашване и преките нападения над гражданското общество, включително политизацията на медиите и намесите в тяхната работа, са сред другите възлови проблеми, които депутатите отбелязват в резолюцията.

Благодарение на съвместните усилия на българските депутати в парламентарната комисия по външни работи, в текста бяха внесени някои поправки, засягащи двустранните отношения между България и бившата югославска република Македония. Така в резолюцията се отбелязва, че „редица гробища, надписи върху фрески и артефакти, които принадлежат към българското културно наследство, са абсолютно изоставени и в руини“. Същевременно депутатите установяват липсата на напредък в съвместното отбелязване на исторически събития със съседните държави членки, които да допринесат за по-доброто разбиране на историята и добросъседските отношения. В този контекст те призовават за въвеждане в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята, както и за създаване на общи експертни комисии по история и образование с България и Гърция.

Приетият текст подчертава важността на ефективния и надежден обществен транспорт както в страната, така и на регионално ниво (в това число железопътната връзка София–Скопие–Тирана), като за тази цел отправя призив към властите да инвестират необходимите средства в поддръжката и подобряването на железопътната мрежа. Парламентът призовава властите на бивша югославска република Македония и България да отворят отново трансграничната пешеходна и велосипедна пътека между Старо Конярево и Събрене, за да се подобри частта от алеята „Желязна завеса“ между Струмица и Петрич.

barometar.net