Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ЕП: край на преговорите със Сирия и преоценка на отношенията с Бахрейн и Йемен

Репресиите спрямо демонстрантите в Сирия, Бахрейн и Йемен налагат ЕС да преразгледа двустранните си отношения с тези страни, а преговорите за бъдещото Споразумение за асоцииране със Сирия трябва да бъдат прекратени, смятат европейските депутати. В същото време Парламентът изрази опасенията си относно присъствието на чуждестранни войски в Бахрейн и настоя за разследване на смъртта на 54 протестиращи в Йемен.

Преговорите между ЕС и Сирия за подписване на Споразумение за асоцииране трябва да бъдат прекратени, докато властите в страната не предприемат „очакваните дългосрочни демократични реформи“, категорични са депутатите. Подаването на оставката на сирийското правителство на 29 март „няма да бъде достатъчно, за да успокои нарастващото недоволство у хората“, допълват те. Затова Парламентът подчертава, че президентът на Сирия Башар ал Асад трябва да сложи край на репресиите над политическата опозиция и защитниците на човешките права, да отмени извънредното положение и да въведе конкретни политически, икономически и социални реформи.

Упражняването на насилие от страна на една държава върху собственото ? население винаги трябва да води до директни последствия, посочват членовете на ЕП в текста на резолюция, подготвена от политическите групи на ЕНП, С&Д, АЛДЕ, Зелени/ЕСА и ЕКР. В тази насока, депутатите призовават както ЕС, така и националните правителства на държавите членки да преразгледат двустранните си отношения с Бахрейн и Йемен, като възможните мерки, които ЕС може да предприеме срещу тях, са замразяване на финансови активи и забрана за напускане на страната.

barometar.net