Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Набелязаха превантивни мерки срещу зараза от шап във Варненска област

Във връзка с наближаващите празници Цветница и Великден и очакваното повишено потребление на агнешко месо областния управител Данчо Симеонов се срещна с кметове на общини, граничещи с Бургаска област, представители на КАТ – Пътна полиция и ДАИ – Варна. На нея бяха набелязани няколко превантивни мерки за недопускане разпространението на шап на територията на област Варна, които трябва да влязат в сила до 24 часа с поглед на наближаващите празници. „Заповедта на Областната епизоотична комисия за рестриктивни мерки по отношение на шапа в България остава в сила”, заяви г-н Симеонов.

Присъстващите се обединиха около идеята, че са необходими допълнителни мерки за избягване на разпространението на шап във Варненски регион. Според прогнозите очаква се да се направят опити за придвижване на живи животни в посока Варненска област. Предприетите досега мерки оказват положително влияние върху неразпространението на заболяването в областта. Заради повишения риск от придвижване на заразени животни участниците в срещата при областния управител решиха да се вземат допълнителни мерки:

– Проверка на автомобилите, превозващи живи животни,

– Постоянна връзка между дежурните в КАТ – Пътна полиция и Ветеринарните служби,

– Кметовете на общини в близост до Бургаски регион да поддържат постоянна връзка с компетентните органи,

– Ветеринарните лекари да запознаят кметовете на селата в тези общини как да реагират в случай на констатиране на заразено животно,

– Забранява се превозването на сурово мляко от територията на Бургаска област.

Според специалисти е потвърдено, че разпространението на шап в Югоизточна България става чрез диви животни. Затова Министерският съвет обсъжда варианта за изграждане на защитна стена на границата с Турция за да се ограничи до минимум достъпа на диви животни в посока България.

barometar.net