Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Бум на сигнали за данъчни нарушения на наемодатели

Десетки сигнали за укриване на доходи и неплащане на данъци от собственици на жилищни имоти постъпват всеки ден в НАП. Най-често за съмнения за нарушения сигнализират наемателите на жилищата. В много от случаите гражданите представят копия от договорите за наем и квитанциите, с които са заплащали месечно определени суми. По думите на близо две трети от жалбоподателите техните хазаи укриват доходите си и не плащат данъци върху тях.

От НАП припомнят, че през април миналата година само за седмица в приходното ведомство бяха подадени над 200 сигнала за потенциални нарушения от наемодатели. От направените проверки и ревизии по тях е установено, че в около 80 % от случаите хазаите или не са декларирали изобщо доходите или са го направили, но в много по-нисък от реалния размер. От агенцията припомнят още, че само за десет дни през миналия април заради затегнатия данъчен контрол и множеството сигнали наемодатели са декларирали над 11 млн. лв. доходи. Според анализ на Националната агенция за приходите   въпреки, че средните наемни цени в България са се понижили със средно 17% в периода от 2007 до 2009 г. декларираният доход от отдаване под наем на имоти се е увеличил за периода с около 60 млн. лв. Докато през 2007 г. общо наемодателите в страната са обявили 344 млн. лв., то през 2009 г. сумата е нараснала с близо една трета до 488 млн. лв.

До втори май 2011 г. физическите лица могат да подадат декларация за доходите си от наем в офиса на НАП по постоянен адрес. Наемодателите, които са пропуснали да обявят част от сумите, получени от техните наематели могат да подадат коригираща декларация в същия срок. В централата на приходната агенция вече е сформиран екип от инспектори, който ще се занимава с проверки на физически лица, получаващи такъв тип доходи.

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или по електронна поща на адрес infocenter@nra.bg. Конфиденциалността на подателите им е гарантирана.

barometar.net