Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Симеон Дянков: За да бъдат спазвани, общоевропейските финансови правила трябва да залегнат в конституциите

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков взе участие в международната конференция „Глобаният риск – перспективи и възможности” в Лаудер институт и училище Уортън във Филаделфия, САЩ. Министър Дянков беше основен говорител в панела «Глобални последици от финансовата криза 2008 година». Той представи европейските решения в отговор на кризата, като обясни принципите на Европейския механизъм за стабилност за държавите от еврозоната, който се предвижда да замести сегашния временен механизъм от 2013 година.

Европейската реакция като цяло е закъсняла, което е довело до забавяне на възстановяването на икономиките на държавите-членки, подчерта вицепремиерът Симеон Дянков.Той представи основните моменти в Пакта «Евро +», както и принципните позиции на държавите, заявили политическата си подкрепа за документа. В голямата си част «Евро +» е положителна и важна стъпка за европейската финансова стабилност, особено в частта за консервативната фискална политика.

България ще работи много активно всички страни от еврозоната да заложат в националните си законодателства стриктна фискална политика, както ще направи България с приемането на Пакта за финансова стабилност, подчерта българският финансов министър. Според него, когато европейските правила не са залегнали в конституциите на държавите, няма гаранции, че те ще бъдат спазвани.В конференцията взеха участие изтъкнати финансисти, икономисти, учени, представители на международни организации и лидери на мнения от цял свят. Целта на форума бе да бъдат очертани перспектвите пред националните власти и бизнеса след тежката финансово-икономическа криза, както и дискусия по всички възможности за икономическа стабилизация. Конкретната задача на конференцията, която е сред най-престижните събития сред икономистите от цял свят в календара за 2011 г., бе изготвянето на подходящи стратегии и политики за управление на риска.

Ден по-рано вицепремиерът Симеон Дянков се срещна с българската общност в Лос Анджелис. По приблизителни данни общата численост на нашите сънародници там е между 20 и 25 хиляди души. Сред основните български организации в града са Българо-американското културно-просветно дружество, Българо-американската търговска палата и фондацията „Булгарика”. През 2009г. е основано българското училище „Иван Вазов”, което функционира с финансиране по образователната програма „Роден език и култура”. Със сънародниците ни в Лос Анджелис вицепремиерът Симеон Дянков обсъдиха мерките за гарантиране на фискалната стабилност на страната ни, данъчната политика, дейността на Агенцията за българите в чужбина и други актуални въпроси.

barometar.net