Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

ЕП осъжда насилието в Кот д’Ивоар и призовава за мирен преход

Европейските депутати изразяват своето безпокойство от факта, че положението в Кот д’Ивоар еволюира все повече към гражданска война, като същевременно твърдо осъждат насилието срещу цивилни граждани. В приета на 7 април резолюция, Парламентът призовава да се направи всичко възможно, за да се открият и подведат под отговорност (и на международно ниво) всички лица от двете враждуващи страни, които са отговорни за престъпления срещу цивилното население.Резолюцията осъжда най-решително ескалацията на насилието в Кот д’Ивоар, по-конкретно отвличанията и употребата на тежки оръжия срещу цивилното население.

Членовете на ЕП припомнят, че единственият източник на демократична легитимност са изборите, които през ноември 2010 г. бяха спечелени от Аласан Уатара, и призовават всички институции в Кот д’Ивоар „да се подчинят незабавно на властта на демократично избрания президент Уатара и неговото правителство“. По-нататък те осъждат опитите на бившия президент Гбагбо и неговите поддръжници да узурпират насилствено волята на народа на Кот д’Ивоар, като призовават отново Гбагбо да се оттегли и незабавно да предаде властта на Аласан Уатара.

Парламентът приветства допълнителните санкции (визова забрана и замразяване на имуществото), приети от Съвета на ЕС, ООН и Африканския съюз, както и решенията на Световната банка и МВФ. Същевременно в текста се подчертава необходимостта от бързо предприемане на международни действия за справяне с хуманитарното положение в Кот д’Ивоар и за предотвратяване на нова миграционна криза в региона. Резолюцията приветства ангажимента на ЕС, изразено от комисар Кристалина Георгиева, за помощ при разрешаването на хуманитарната криза.

barometar.net