Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Либийски сценарий заплашва Алжир

Северноафриканският филиал на Ал Каида се готви да реализира либийски сценарий в Алжир. По данни на в. „Експресион“, трофейни оръжия – плячка от арсеналите на Кадафи, са прехвърлени през пустинните райони в Мали, където през последните години стават все по-силни ислямистите. Последните действат не само срещу малийските, но и срещу алжирските власти. Ислямските фундаменталисти не признават границите, начертани навремето с линийка от европейските колонизатори. Ислямистите са превърнали територията на Мали в един вид тилова база, от която редовно нанасят удари по Алжир.

През последните години алжирските силови структури неведнъж провеждаха специални операции срещу радикалите заедно с малийските си колеги. Успехът им обаче засега е доста относителен. Стотици ислямисти са ликвидирани в кръвопролитните операции, но алжирските сили също търпят значителни загуби – по неофициални данни, десетки убити и ранени. И най-важното, алжирците не успяват да унищожат докрай терористичните бази.

Ще припомним, че по време на войната за независимост на Алжир (1954-1962 г.) територията на Мали бе използвана от алжирските партизани за борба срещу френските колонизатори. Последните редовно изпращаха там с делтапланери войници от френския Чуждестранен легион, които палеха партизанските бази и ликвидираха всичко живо там. Но щом се изтегляха, муджахидините отново надигаха глава. Тъй че опасенията на алжирците са разбираеми. Защото списъкът с трофеи от складовете на Кадафи включва не само стрелково оръжие, но и тежки въоръжения, също и преносими зенитни ракетни комплекси.

В тази връзка алжирските журналисти предупреждават Запада да не изпраща на либийските бунтовници нови оръжия, които би могло да се използват срещу Алжир.

„Наивно е мнението, че Ал Каида ще действа само на либийска територия“, пише „Експресион“. Затова Алжир съществено засилва охраната на границата с Либия, дълга 960 километра – изпраща там 10 хиляди войници и жандармеристи, подпомагани от хеликоптерен отряд. При всяко положение изявленията на алжирските вестникари за пореден път сочат какво представляват т. нар. въстаници, горещо защитавани от Запада. Най-малкото, хората от „Ал Каида в ислямския Магреб“ се чувстват там като риба във вода. Иначе как да си обясним, че бунтовниците се оплакват от недостиг на оръжия, но заделят от тях и за „алжирските си братя“? Някои експерти споменават за парична сделка, но това не обяснява какво е накарало либийските бунтовници „да жертват и последната си риза“ заради своите братя от Алжир.

Най-вероятно лидерите на северноафриканския филиал на Ал Каида просто преразпределят наличния ресурс, преди да започнат операции на други направления. Със сигурност обаче алжирските власти гледат да се презастраховат срещу евентуални опити и тяхната страна да бъде демократизирана по модела, приложен в Либия. Защото имат предостатъчно поводи за опасения. Щом пожарът на гражданската война успешно бе разпален в Либия – страна с тъй високи социални стандарти, какво остава за Алжир, където 22,6 на сто от населението живеят под чертата на бедността.

Не бива да забравяме и друго: гражданската война, пламнала в Алжир през 90-те, тлее и до ден днешен. Навремето алжирските силови структури успяха да спечелят само първия рунд от схватката. А през 2006 г., когато Ал Каида подслони под крилото си местните ислямисти, започна нов рунд и той продължава с променлив успех. И днес Алжир е заплашен от чуждестранна намеса, както никога преди. Напоследък страната все по-често огорчава Запада и Франция, бившия си колониален владетел. Наред със Сирия Алжир е най-последователният противник на операцията срещу Либия.

actualno.com