Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Парламентът задължи правителството да реши въпроса с наследството на тракийските българи

Без нито един глас „против“ или „въздържал се“ парламентът задължи правителството да реши максимално бързо въпроса с наследството на тракийските българи. Предложението на „Атака“ бе подкрепено от всички парламентарни групи, без тази на ДПС. Мотивът на движението е, че такова решение следва да се внесе от правителството, а не от една-единствена парламентарна група.

Единодушно, със 125 гласа „за“, парламентът задължи правителството да ускори работата си по уреждането на нерешените въпроси между България и Турция от имуществен и социален характер, които касаят прогонените през 1913 г. тракийски българи и техните близо 800 хиляди наследници.“Това решение е изключително важно за това българската държава да може да систематизира наличния материал и документация, за да могат да се формулират реалните претенции на българската страна“ – каза Николай Младенов, министър на външните работи.

„Ние считаме, че е неправилно подходено, когато този проект е внесен само от една парламентарна група и това е парламентарната група на „Атака“ – заяви Юнал Лютфи от ПГ на ДПС. „България и Турция са в момента може би в най-високата си точка на отношения в последните 80 години и това е уникален шанс“ – подчерта Доброслав Димитров от ПГ на ГЕРБ.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров приветства широкия политически консенсус и волята на кабинета за решаването на въпроса, който във финансово измерение достига 10 милиарда долара. „Това нещо не се изучаваше в българската история. Още нещо, което е абсолютен позор, защото тези епизоди от нашата история просто ги нямаше в учебниците“ – изтъкна Волен Сидеров.Затова следващата амбиция на „Атака“ е тези бели петна в българската история да намерят място в учебния материал….

Мария Сталянова

ekipnews.com